За виното и глобалното затопляне

За виното и глобалното затопляне - картинка 1
Снимка: img_5490628877_06ce5f87ec

Не се шегуваме, има връзка!

Френските винопроизводители са свидетели на изненадващ ефект от климатичните промени. По-топлото време прави вкуса на френските вина по-хубав, пише агенция Фокус.

Ново проучване е установило, че с настъпването на климатичните промени по-често са налице условията, нужни за узряване

img_8074443573_b3ee4c56f0

на плодовете. Този феномен се свързва с производството на качествени вина в исторически план.

Бенджамин Кук, един от авторите, казва, че преди 1980 година винарните са имали нужда от суша, която да донесе топлината, необходима за ранна реколта. Затоплянето, причинено от климатичните промени след 1980 година води до топли лета и ранна реколта, без да има суша. Кук е и климатолог в Института за космически изследвания “Годдард” на Националната космическа агенция на САЩ (NASA).

Свързаната с климатичните промени топлина се запазва дори при продължителни валежи през лятото. Топлината помага за образуване на танини, захари и киселини в процеса на зреене на гроздето. Това означава, че се увеличава броят на ранните реколти, което е добра новина за винопроизводителите в Бургундия и Бордо.

img_6240889488_b548603e6a

Изследователите са анализирали данни от реколти за период от над 500 години и са открили, че напоследък гроздето в повечето винарни във Франция узрява средно две седмици по-рано.

Елизабет Волкович от Харвардския университет, която е съавтор на Кук, добавя, че климатът е ключът към производството на качествено вино, а температурата е главният двигател, който показва кога реколтата е готова за прибиране. Плодовете трябва да се откъснат, когато са акумулирали точното съотношение от захари и киселини. Климатичните промени водят по-ранното узряване на гроздето.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове