А можеха да изгорят телевизията...

А можеха да изгорят телевизията... - картинка 1
А можеха да изгорят телевизията... - картинка 2

Черновата на илюстрацията към епиграмата в бележника на Радой Ралин е различна от отпечатаната по-късно.

Снимка: internetlumpen.net
А можеха да изгорят телевизията... - картинка 3
Борис Димовски и Радой Ралин
a_angry.png

Край на всякакво съмнение в каква държава живеем!

Като стана дума за сакралната връзка между карикатуристите и свинските опашки, БНР припомня една историческа драма от годината на моето рождение - 1968.
Радой Ралин и Борис Димовски издават малка книжка – „Люти чушки”, но след две седмици целият тираж е събран и изгорен в Полиграфическия комбинат. Заради карикатура, с която Борис Димовски е илюстрирал една хубава епиграма на Радой Ралин – „Сит търбух – за наука глух”.

internetlumpen.net

Черновата на илюстрацията към епиграмата в бележника на Радой Ралин е различна от отпечатаната по-късно.

Снимка: internetlumpen.net

Но един тогавашен поет видял в опашката на прасето подписа на Тодор Живков.

Това превръща книжчицата в библиографска рядкост, но някъде все още се намират екземпляри по антикварните книжарници в България.

След този случай Радой Ралин и Борис Димовски губят работата си, задълго са в немилост.

Борис Димовски и Радой Ралин
 

Всякакви прилики с по-скорошни събития и герои на нашето време са съвсем случайни, разбира се...
Но след днешния гаф на шефовете на Нова ТВ със свалянето на видео карикатурите на Tchavdar Nikolov от сайтовете на медийната група, историческата аналогия е толкова натрапчива, че буквално сложи край на всякакво съмнение в каква държава живеем...
Всякаква, но не и демократична. 

Преди "те" (които уволниха Радой Ралин и Борис Димовски) имаха правото да пътуват, днес имат правото бъдат част от Запада. Преди управляваха страната, днес я притежават. И Нова ТВ е тяхно притежание.

А за да е аналогията пълна с историческите събития около книжката "Люти чушки", просто можеха да запалят и телевизията...

***

P.S.
Днес Христо Комарницки – един от последните мохикани на политическата карикатура у нас – отправи призив към Нова телевизия да спре да показва в ефир неговите карикатури. В сутрешния блок „Здравей, България“, където до сряда се излъчваха видео карикатурите на Чавдар Николов, а след това бяха заличени от всички сайтове на „Нова броудкастинг груп“ и „Нет инфо“, често показват и работите на Комарницки от последна страница на вестник „Сега“ в прегледа на печата.

„Щом в ефира им няма място за карикатурите на Чавдар Николов, значи няма място и за моите“, казва пред „Площад Славейков“ Комарницки.

P.P.S. Днес следобед всички карикатури на Чавдар Николов бяха върнати във VBOX7, при това - с данните за досегашния брой гледания за всяка от тях.  Всеки може да види 90-те клипа на карикатуриста ТУК
Ще се придържаме към заглавието на този сайт, защото речникът ни е беден да опишем безсилието, скрито зад поредния сбъркан ход. 
No Comment!

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове