А вие къде бяхте в този ден през 2001 г.?

А вие къде бяхте в този ден през 2001 г.? - картинка 1

Денят 9/11 промени света, който познавахме...

Преди няколко години изследване на Американската психиатрична асоциация доказва, че почти няма човек на планетата, бил на съзнателна възраст през 2001 г., който да не помни какво е правил при атаката срещу кулите-близнаци в Ню Йорк на 11 септември. Разбира се, това си има сложно психо-емоционално обяснение, но казано накратко

определени събития се запечатват масово в съзнанията на хората, защото предизвикват изключително силни емоции.

Особено масово това се случва, ако чувствата са тревога, страх, желание за бягство. 

Феноменът е наблюдаван още през 60-те години на 20-ти век, когато при една от годишнините от атомната бомбардировка над Хирошима властите в града установили, че без изключение, всички оцелели в радиус 40 километра около града помнели с изключителни подробности къде са били и какво са правили в ранното утро на 6 август 1945 г.

Помнели дори цветовете на чашките и чинийките със закуска, кой член на семейството им къде е стоял, какво е правел и какво казвал в момента на удара.

Помнели факти, звуци, картини, миризми - всичко!

Точно същото се наблюдава и сега - всеки, който не е бил малко дете през 2001 г., помни къде е бил, с кого е говорил, как е разбрал за отвлечените самолети и взривовете в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.

Обяснението е същото, като в Хирошима -

денят травматично е запечатан в паметта на преживелите го с тревожността, която са изпитали.

Страхът предизвиква мощен прилив на адреналин, дори и у наблюдатели, който са много далеч от събитието, като нас. Адреналинът пък изостря сетивата, прави ни свръх наблюдателни и формира практически доживотен спомен за обстоятелствата около събитието, довело до адреналинов шок. 

16 години след онзи трагичен вторник, едва ли има грамотен човек на планетата, който да не е чувал поне за атентатите, променили света. И спомените на очевидците не избледняват, може да сте сигурни...

Ето и други събития от същата дата:

1565 г. - Приключва Великата обсада на Малта от османските турци, започнала на 18 май, в която рицарите хоспиталиери удържат геройски острова.

1697 г. - Голямата турска война: Състои се Битката при Зента на река Тиса, между християнските сили и османската армия. В битката австрийската армия, водена от принц Евгений Савойски разбива османците. 50 000 австрийци спират повторното настъпление на османците на север, разгромявайки напълно 80 000-та османска армия. 
Османците дават приблизително 25 000 убити, а загубите на австрийците възлизат само на 429 души убити и 1598 ранени. Султан Мустафа II е принуден да изгледа унищожаването на своята армия от другата източна страна на река Тиса, неподготвен за сражението

1709 г. - В една от най-кръвопролитните битки от Войната за испанското наследство - Битката при Малплаке - обединените сили на Великобритания, Нидерландия и Австрия побеждават Франция.

1792 г. - Откраднат е диамантът Хоуп, заедно с други съкровища на френската корона, от къщата, в която се съхраняват.

1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Руснаците щурмуват Плевен.
1915 г. - Участие на България в Първата световна война: В Царство България започва мобилизация на българската армия за Първата световна война.

1941 г. - Започват изкопните работи по построяването на Пентагона.

1961 г. - Формиран е Световният фонд за дивата природа.
1972 г. - Състои се официалната церемония по закриване на Двадесетите летни олимпийски игри в Мюнхен, Германия.
1973 г. - Извършен е военен преврат в Чили от генерал Аугусто Пиночет, който демонстративно сваля демократично избрания президент Салвадор Алиенде. Пиночет запазва властта си 17 години.

1978 г. - Умира българският писател и дисидент Георги Марков, който е отровен в Лондон 4 дни по-рано от агент на Държавна сигурност.
1989 г. - Във вестник Работническо дело са публикувани имената на около 500 деятели на БКП, репресирани в СССР при управлението на Сталин. С публикацията те са реабилитирани.
1994 г. - Официално отваря врати Музеят на византийската култура в град Солун, Гърция.

1997 г. - Непилотираният космически апарат на НАСА Марс Глобъл Сървайър достига орбитата на Марс.

2001 г. - Атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ причиняват срутването на Световния търговски център в Ню Йорк, част от Пентагона в Арлингтън, Вирджиния и падането на пътнически самолет край Шанксвил, Пенсилвания.

2003 г. - Шведската външна министърка Ана Линд умира, след като е нападната с нож и смъртоносно ранена от неизвестен мъж на 10 септември.

2004 г. - При катастрофа на хеликоптер в Егейско море загиват всичките 17 пътници на борда му, в това число патриарха Петър VII, журналисти и епископи на Александрийската патриаршия.
2007 г. - Русия изпитва най-голямото конвенционално оръжие създавано някога - Бащата на всички бомби.

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове