Абдеслам: „Взривовете ви чувам“

Абдеслам: „Взривовете ви чувам“ - картинка 1

„Отмъщението на терористите“ – защо Брюксел е толкова „апетитна хапка“?

5/Днес „сърцето на Европа“ беше разкъсано на части. Сутринта бяха извършени няколко атентата в Брюксел – европейската столица. Взривовете станаха на летището и в метрото. Все оживени места, където се събират много хора. Загинаха общо 28 души и хиляди бяха ранени. Световните медии заподозряха „отмъщение“ по повод залавянето на последния  участвал в Парижките атентати от 13 ноември Салах Абдеслам. В момента из града се движат многобройни линейки, полицейски и пожарни коли с включени сирени. Движението в центъра на Брюксел е почти парализирано. Метрото е спряно.

Така съвсем синтезирано изглеждаше днешната сутрин. Европа отново бе окървавена.

Но защо именно Брюксел? Това е странното. Оживен град, известен с своя уникален площад  и със седалището на Европейския парламент, бързо се превърна в „плодородна почва“ за джихадисти. Спомняме си парижките атаки, които според полицията бяха начертани тук, в Брюксел.

Припомняме, че белгийската полиция откри отпечатъци на 26-годишния Абдеслам по време на предишна операция в квартал "Моленбек". Допуска се, че той е бил един от двамата мъже, успели да избягат при тази операция. По-рано бе съобщено за един убит, както и за двама ранени. Медии допълват, че един от ранените вероятно е издирваният терорист.

Припомняме, че във вторник един човек беше убит в белгийската столица, а четирима полицаи - ранени, при улична стрелба по време на антитерористичната операция в Брюксел, продължила цяла нощ.

Именно затова, Белгия остана „предпазлива“ и „бдителна“. Дори преди дни репортери от CNN се разходиха из квартал „Моленбек“ – бедната част на Брюксел и откриха, че там е „огнище“ на насилие и джихадистска идеология.

„Отне месеци, докато някои хора се решат да говорят с нас“, споделят журналистите. „Много от жителите на квартала са били заплашвани от „мними“ мъже. Именно затова ги е страх.да говорят пред медиите.“

Като цяло, Брюксел е на близко разстояние от много големи градове, като Париж, Амстердам, Кьолн, Страсбург, Франкфурт и Берлин. Виждате как всеки може да стигне за часове до всеки от тези градове. Да припомним, че едва наскоро, особено след атентатите в Париж, повечето европейски държави започнаха проверки по границите си.

Още един факт, който прави Брюксел лесна мишена за терористите: В страната има най-много чужденци, пристигнали от Сирия и арабските държави. Това автоматично превръща Брюксел в една от най-застрашените европейски столици. Разбрахме го и днес, за съжаление.

Връщаме се на атентатите от сутринта, за да кажем, че най-лошото отново се случи. Европа е доста „апетитна хапка“ за терористи. Но всичко това е навързано, драги ми читателю. Спецоперацията от миналата седмица в европейската столица, чрез която хванаха и арестуваха Абдеслам е много показателна за случилото се днес. Както вече написахме има съмнение, че атаките на летището и в метрото са „отмъщение“ за залавянето му. Но има и друго нещо, което се разпространи по медиите, и то е, че Салах Абдеслам членува във „Фейсбук“ група, в която се обсъждат всички действия.

И така, „мозъкът“ на атаките беше подложен на разпити, от които може би членовете на групата се страхуват. Защото истината е, че Абдеслам не е от типичните атентатори, взривяващи се в името на Аллах. Пример даваме с това, че той не се взриви на стадиона в Париж, въпреки че беше там, препасан с експлозиви. Не, друг се взриви, не и той. Салах е особеният тип терористи, той е „мозъкът“. Не, не го защитаваме в никакъв случай, просто го анализирам от психологическа гледна точка. Сега, той е в Франция и може да говори, а това със сигурност няма да се понрави на неговите приятели-джихадисти.

Но, това са наши хипотези. Истината е, че нито една от европейските столици и въобще градове не са застрaхована вече от подобни атаки. И трябва да се вземат адекватни мерки, които да защитят нас, обикновените хора.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове