Абитуриентският бал - преди и сега

Абитуриентският бал - преди и сега - картинка 1

Една от най-хубавите вечери в живота ни се е променяла доста през годините. На какво сме свидетели сега?

С абитуриентките балове чакащи зад ъгъла, се случват такива подготовки и приготовления, които всеки един от нас е изпитал. Рокля, прическа, костюм, грим, обувки, с каква кола ще бъдем и какво ли още не.

С всяка следваща година родителите на зрелостниците са все по-благосклонни да дадат повече и повече пари за бал, за да се чувстват красиви техните деца. Модата се мени непрестанно и кой ли не иска да бъде актуален. И все по-често срещано е родителите да теглят големи заеми, за да задоволят нуждите на децата си.

Нека започнем от самото начало и си припомним какво точно представлява БАЛЪТ.

Бал e събиране на голямо количество хора на едно място с цел танци. Мястото обикновено е голяма добре осветена зала. За разлика от дискотеките и баровете, баловете се отличават с тържествена обстановка, строг етикет и класически танци като валс и танго. Това е моментът, в който официално сме вече големи, завършили училище и готови да се потопим в живота, който е пред нас. Разбира се, често срещано при нас е вече зрелите хора да показват не зряло поведение и след направената прическа, забравят главата си вкъщи.

Всяко следващо поколение е по-оригинално, по-диво, по-лудо. Сякаш се опитва да задмине предишното.

Преди 30-40 години значението и провеждането на бала е било съвсем различно. По това време абитуриентските празници са били символ на съзряването и порастването. Става въпрос за избора на път. Тогава не е било като сега, всеки завършващ да има възможност да учи, независимо от успеха му или от финансовите му възможности. В днешно време ако решиш доброволно да не учиш в университет, няма да получиш нищо от света, който те заобикаля.

Само за една нощ абитуриентите са се превръщали в отговорни личности, които нямат търпение да се гмурнат в морето на живота.

До към началото на 70-те липсвала традицията да се събере цялата рода, за да се отпразнува фактът, че детето е успяло да завърши средното си образование. Нямало скъпи коли, взети под наем за едно шеметно пристигане, дрехите не били с камъни Swarovski, скъпа дантела и обувки на Louboutin, гримът бил лек и умерен. 

Но нещото, което най-много отличава двете крайности са спомените - едните ги пазят, другите са ги забравили и изоставили в поредната посетена дискотека за една вечер.

Как да не го хване яд човек, че не е могъл да се наслади на такъв бал, а постепенно модата е изместила прекрасното изкарване с това да се чувстваш неудобно в скъпа рокля или да се напиеш, за да си готин.

Но, има едно голямо НО.

Все още се срещат абитуриенти, които пълнят сърцата ни. Да започнем с прекрасните ученици-зрелостници дарили парите си за тоалети, на болни деца. Да благодарим и на децата, които помагат на своите съученици да изкарат прекрасно като им събират пари за тоалети или пък даряват своите. Не е рядко срещано и известни личности да подаряват някоя от своите рокли на завършващите, като това води и до отрицателни коментари, но все пак е жест, макар и с PR цел.

Така че хора, не се отчайвайте и не хулете прекрасните млади хора, и обърнете внимание на тези, които ще пораснат в добри и качествени хора! :) 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове