Адв. Екимджиев: В България е налице един пълзящ прокурорско-олигархичен преврат

Адв. Екимджиев: В България е налице един пълзящ прокурорско-олигархичен преврат - картинка 1

Правозащитникът призова президента Радев да спре избора на Иван Гешев за главен прокурор

В България е налице един пълзящ прокурорско-олигархичен преврат. И президентът Румен Радев – „ако има мъжеството, независимостта и смелостта“, ще блокира избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. За това призова пред БНР един от най-изявените български правозащитници адвокат Михаил  Екимджиев.

По думите на юриста „г-н Гешев прави каквото си иска независимо от законите и Конституцията“.

 

Според него през последните години позицията на главния прокурор в България „се утвърди като един много активен и мощен политически играч с решаващи понякога ходове за определяне на политическата доминация на една или друга политическа сила, на един или друг явен или задкулисен интерес“.

„Затова са толкова големи залозите. Затова неизбежно темата за избора или назначението на г-н Гешев се политизира“, аргументира се той.

„Нямаме никаква причина да вярваме на прокуратурата и на г-н Гешев, защото те в момента са господари на думичките, само те знаят какво се случва, само те знаят как интерпретират фактическия и правен контекст на случващото се в т.нар. шпионски скандал и готовността им, специално на г-н Гешев, да произвежда фалшиви новини, да говори юридически небивалици. Вижте заплахата за националната сигурност – вече всяко действие се квалифицира като заплаха за националната сигурност, включително управлението на пръскалките пред Народното събрание, сега и замлъкването на БНР.

Няма по-голяма заплаха за националната сигурност, когато една институция, на която ние като суверен сме делегирали властта да упражнява държавната репресия, да задържа и да повдига обвинения, започне да упражнява тази своя власт не в интерес на хората, а в свой собствен интерес, в интерес на задкулисните си ментори и в интерес на определени политически сили – това е конституционен преврат. В България е налице един пълзящ прокурорско-олигархичен преврат“, коментира адвокат Екимджиев.

Според него случващото се с движение „Русофили“ е недопустимо. Всеки трябва да си даде сметка, че утре това може да се случи с него и с близките му, добави той.

 

Има само 4-5 относително независимо избрани от съдебната квота членове на ВСС, от които нищо не зависи, припомни юристът. И призова президента за категорични действия:

„Единственият шанс назначеният по този начин, в заобикаляне на Конституцията и законите, г-н Гешев да не се окаже на това място, което би било изключителна опасност за държавността, за републиката и за конституционализма в България, е ако президентът не подпише указа за неговото назначаване. Надявам се ген. Радев да има мъжеството, независимостта и смелостта.“
 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове