АЕЖ: Не подхожда на правова държава премиерът да решава медийни казуси с лични обаждания

АЕЖ: Не подхожда на правова държава премиерът да решава медийни казуси с лични обаждания - картинка 1

Как си припомнихме защо в ефира звучи Let it be на Beatles

Решаването на медийни казуси посредством лични обаждания от страна на премиера Бойко Борисов не подхожда на държава, в която институциите работят. Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) във връзка с отстраняването и последвалото връщане на журналистката Силвия Великова в ефира на Българското национално радио (БНР).

Великова беше отстранена от ресора си правосъдие и свалена от ефир седмици преди избора на нов главен прокурор. Първоначално като причина беше посочена длъжностната ѝ характеристика на страши редактор, след това назначеният ден по-рано директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев каза, че свалянето ѝ от ефир е свързано с наказателни постановления на Съвета за електронни медии (СЕМ) срещу радиото заради нарушения на Великова. Накрая той заяви, че е станало недоразумение, резултат на „липса на управленски опит“ и подаде оставка.

След като стана ясно, че Великова няма да води предаването „Преди всички“ в петък, БНР обяви, че програмите му на територията на цялата страна няма да се излъчват в този часови пояс заради „планирана профилактика“. Така предаването, водено от Диана Дончева, можеше да бъде слушано само онлайн. Няколо пъти по радиото прозвуча песента Let it be.

Заради безпрецедентното спиране на излъчването на БНР генералният директор Светослав Костов ще дава обяснения пред СЕМ. В позицията си АЕЖ призова изслушването в понеделник да бъде публично и излъчвано на живо.

Съветът за електронни медии е органът, който има правомощия да осъществява надзор над Българското национално радио в качеството му на обществен доставчик на медийни услуги. Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт”, така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор „Правосъдие” от известната журналистка Силвия Великова. В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Костов за поста генерален директор“, се казва в позицията.

Асоциацията изтъква, че представители на други институции са били далеч по-активни от СЕМ по отношение на кризата в радиото, включително и премиерът Борисов с лични обаждания до Великова и ръководството на радиото, за които самият той съобщи.

„Оказа се дори, че премиерът Бойко Борисов не подозира, че именно този орган избира генералния директор на БНР, а смята че това прави парламентът. Със сигурност с подобно впечатление са останали и други хора и това в голяма степен се дължи на пасивността на СЕМ в настоящия състав.“

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове