Агресия към учителите - докога?

Агресия към учителите - докога? - картинка 1

Ученици отново подлагат преподавател на тормоз и унижение. Нещо, което не се случва за първи път в училищата ни

Поредната гавра с учител при това по време на урок, бе заснета по време на час по Английски език в Механотехникума в Стара Загора.

Ученици се забавляват, заяждайки се с преподавателката си. Всеки един неин опит да овладее тинейджърите е напълно неуспешен. Причината за цялата суматоха бил тест, който учителката искала да проведе. Разбира се, учениците имали своите претенции относно пуснатото им контролно, коя група да са, кой вариант бил по-лесен.

На видеото се виждат невъзпитани младежи, със съвсем неподходящо поведение и възпитание.

Това не е поведение, което трябва да показват в час, крещят, разхождат се из класната стая, пръскат се с вода от пластмасови бутилки. Те не са вече малки деца, а ученици от 10-ти клас, предполагащо се вече да са зрели и поне малко по-сдържани в държанието си, особено по време на час.

И най-лошото е, че това не се случва само в Стара Загора, или само в това училище, това "явление" е все по-често срещано у нас, и мога да го потвърдя, тъй като съм преподавала в не едно училище.

Някои учители се оправдават с това, че е краят на учебният ден, че е четвъртък, че е петък и какво ли още не. Това няма никакво значение. Учениците от клипа ще бъдат наказани, уверява директорът на гимназията Лидия Иванова, но нито тя, нито потърпевшата учителка не могат да повярват на начина, по който се държат. Ще бъде проведен разговор с родителите на децата, като също така ще има извънредно заседание на педагогическия съвет.

За по-малко от 24 часа клипът е гледан над 20 000 пъти, като учениците от него побързаха да изтрият профилите си в социалната мрежа.

Проблемът, пред който са изправени днешните учители е много по-голям от това, което се е случило.

Те биват подлагани на всекидневни унижения, като виновни са и те, и родителите, и учениците и като цяло обществото, в което живеем.

Подигравки, обиди и какво ли още не слушат всеки ден. Накърняване на достойнството на човек, по-възрастен от теб и с много по-голям опит, това е просто сбъркано. Случва се дори и родителите да подлагат на публично унижение човекът, който учи децата им. Училищата ни като институция са в голяма криза. За това е необходимо във всяко училище да има педагогически съветник, който да е в помощ на учителите. Не е единичен случай учител да смени професията си дори и след дълги години в тази сфера, но съвременните проблеми налагат все повече и повече такива действия.  

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове