Ахелой на протест срещу прясно открития път за Слънчев бряг

Ахелой на протест срещу прясно открития път за Слънчев бряг - картинка 1

Кмет: Някой да си прави предизборните кампании за това, че им съборихме опорните точки...

Жители на Ахелой излязоха на протест срещу чисто новия път от курорта Слънчев бряг до Поморие, съобщава Нова тв.

Хората се недоволни, защото трасето заобикаля Ахелой и пътят им се увеличава с около 8 километра. От общината в Поморие обещават, че другата седмица ще започне строителството на директна отсечка до Ахелой.

"Някой да си прави предизборните кампании за това, че им съборихме опорните точки...", ядоса се на протестиращите кметът на Поморие Иван Алексиев (ГЕРБ).

Новият четирилентов път беше открит предсрочно миналия петък от премиера Бойко Борисов, който коментира, че е обещан от 40 години.

Само за две години в участъка са станали над 150 катастрофи с четирима загинали и десетки ранени.

При откриването Борисов посочи, че само в рамките на деня на летище Бургас са пристигнали 35 хиляди души, а през тази година през него ще преминат на 3 млн. пътници. Борисов подчерта, че откритият пътен участък е обещан за изграждане от 40 години, но се прави едва сега.

Борисов се похвали, че предсрочно е пуснат и преасфалтираният участък от магистрала "Тракия" между Пловдив и Стара Загора. "Това са 48 километра в двете посоки, които 38 години не са пипани. Усилиено строим "Хемус", "Струма", каза още премиерът.

Той изрази надежда, че до 7-8 месеца тол системата ще заработи, за да генерира с милиард повече левове на година, които да се ползват за ремонт на пътища.

 

Първокласният път I-9 е от изключително значение за Бургаския регион и с целогодишен интензивен трафик. През 2017 г. средно на денонощие в участъка между Слънчев бряг и Бургас са преминавали 19 327 моторни превозни средства. От тях 16 773 са леките автомобили, 1978 са товарните превозни средства, а 370 са автобусите, сочат данните от преброителния пункт в близост до Равда. През миналата година най-натоварен е бил трафикът на 30 юни, когато по отсечката са преминали 36 057 моторни превозни средства.

Обходният път на Ахелой е по изцяло ново трасе и на него има две големи съоръжения. Едното е пътен надлез на общински път, който преминава над трасето на път I-9 и осъществява връзка между Тънково и Ахелой. Другото е мост над р. Ахелой с дължина 64 м. Изградена и пътна връзка с кръгово движение, която свързва третокласния път III-6009 Каблешково–Ахелой и път I-9 Слънчев бряг–Бургас, посочват от пътната агенция.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове