Акция "Купи от бабата" - можем ли?

Акция "Купи от бабата" - можем ли? - картинка 1

Помогнете на бабите, продаващи стоки на улицата, помогнете и на себе си

Акцията "Купи от бабата" е една нашумяла напоследък идея, имаща за цел популяризиране на закупуването на стоки от бабите.

Кои са тези баби?

Това са жени, ставащи рано сутрин, за да отидат на пазара или на някоя улична отбивка, за да продават това, което сами са набрали, сами са отгледали. Те сами помагат на себе си, не чакат някой да го направи вместо тях. Взимат минимална пенсия, имат разходи както всеки човек, но не се предават.

За всеки човек е удобно да подмине лежащата на земята баба, събрала в торбата си няколко стръка магданоз, букети с цветя или връзки лук от собствената й градина.

Една от идеите на инициативата е да се купува всичко, което продават, без пазарене.

Те нямат ценоразпис, стоките им нямат ДДС, искат просто още един ден, в който да припечелят, за да могат да се приберат, да си купят хляб или просто да имат шанс да преживеят.

Вкусът на стоките, които предлагат е много по-различен от този в големите супермаркети, има вкус на детство, на земя, на истинско.

Замислете се над това, че за един ден "заплатата" им не е голяма.

За целият ден 5 лева за тях е печалба. Какво са за един работещ човек 5 лв? Кутия цигари? Кафе с приятели? Дори когато се замислим, не стигат за почти нищо.

В случая се сравняваме със съседна Румъния, където често срещано е възрастните хора да продават екологично чисти хранителни продукти пред домовете си, като голяма част от населението пренебрегва големите магазини, за да помогне и на себе си, и на нуждаещите се.

Принудени на тези години, стари и болни, да висят по цял ден на улицата, не да просят, а да продават това, което сами са изработили, само за да изкарат, за някои хора, смешни пари. Това "явление" у нас е наистина тъжно и неправилно, така че дайте шанс на нашите баби, те не искат много, а след като им станете "клиент" ще направите добро и за себе си.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове