Албиносите на Танзания: Избивани още при раждането си

Албиносите на Танзания: Избивани още при раждането си - картинка 1
Снимка: Instagram

Страховете и суеверията, свързани с албинизма, са вкоренени много дълбоко в танзанийското общество

Холандският фотограф Маринка Масюс създаде фотосерия "Под същото слънце", за да повиши осведомеността за ужасните обстоятелства, при които живеят хората с албинизъм в Танзания.

Нейната цел е да покаже красотата им и да отправи послание за приемането им от обществото.

В Танзания, когато човек страда от албинизъм, се смята за зъл, посочва BoredPanda. Дори се счита, че убиването на човек, страдащ от тази рядка болест, носи късмет.

instagram
Снимка: instagram

Страховете и суеверията, свързани с албинизма, са вкоренени много дълбоко в танзанийското общество. Толкова дълбоко, че много жени, които раждат деца с албинизъм, убиват бебето още след раждането.

Ако жената откаже да направи това, се превръща в социален изгнаник.

Много деца с албинизъм са лишени от най-фундаменталните човешки права. Те са презирани и учени, че са зли, че тяхното съществуване е проклятие. Те живеят в постоянен страх от брутални атаки.

Поради убийствата много деца с албинизъм сега обитават лагери. Отхвърлени от семействата си, те живеят отделно от обществото, за да се предпазят от него.

Освен суеверията, аблинистите в Танзания са изправени и пред друга заплаха. Тяхната кожа и очи са без никаква пигментация, което означава, че те нямат естествена защита срещу суровото африканско слънце.

Това води до тежки изгаряния всеки ден - отново и отново, които с времето се превръщат в кафяви петна (обикновено по лицето) и в рак на кожата.

Специализираните организации работят усилено, за да осигурят слънцезащитни продукти в Африка, за да помогнат на хората с албинизъм.

Една от страните с най-висока честота на албинизъм е Танзания, където се смята, че със състоянието живеят около 150 000 души.

Приема се, че средната честота на това заболяване по света е 1:17 000 души.

Албинизъм е наследствено заболяване, което засяга очите и/или кожата. Предизвиква се от нарушение в образуването на пигмента меланин в кожата.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове