Александър Цветков пред No Comment: Поне 1000 души ще искат оставката на кабинета в петък

Александър Цветков пред No Comment: Поне 1000 души ще искат оставката на кабинета в петък - картинка 1
Снимка: Facebook

Протестиращите ще опънат палатков лагер пред парламента и ще останат поне 4 дни, но са готови и на по-крайни действия, ако властта не чуе исканията им

9/Втори Национален протест срещу безобразията в България се организира във Фейсбук. Той е насрочен за петък, 26 февруари от 17 часа. Помолихме Александър Цветков, един от организаторите на протеста, да разкаже подробностите.

 

Г-н Цветков, каква е причината за организацията на втори национален протест, след като първият не даде очаквания резултат?

Причината за протеста е същата като преди един месец – протестираме срещу безобразията в България. Поради това, че миналия път имаше някакви информации в медиите, че се очаква да направим нов Майдан като в Украйна, че сме платени протестиращи и т.н., дойдоха малко хора, но ние опровеграхме тези информации и сега се надяваме хората вече наистина да ни повярват, че това са едни истински протести на хора, които наистина искат да има по-добър стандарт за живот в България.

Стоят ли някакви организации зад този протест?

Категорично политически лица и организации и партии не участват, не ни спонсорират и няма да бъдат допуснати. Аз съм взел разрешителното от общината и ако видим лица, ангажирани политически и представляващи партии, ще ги помолим да напуснат. Имаме уверението от СДВР, че ще получим пълно съдействие за това. Редови членове на партии може да присъстват, стига да не се издигат знамена или символи на определени партии.

Как ще формулирате исканията си?

Първото ни и основно искане е за оставка на това правителство. Протестът ще е че четири дни от петък до понеделник, смятаме да направим и палатков лагер пред парламента. Другото ни искане е да бъдат затворени границите на България с Турция и Гърция и да бъде довършена стената – за да спрат влизащите бежанци.

На миналия протест остана впечатлението, че всички са недоволни от всичко – един от цената на винетките, друг от идеите за промени в здравеопазването и т.н. …

Точно затова протестът е наречен така– срещу безобразията в България. Това е национален протест и ние няма как да кажем на хората какви да са им исканията. Всеки гражданин, който е недоволен от ситуацията в страната, е добре дошъл, за да изкаже своето недоволство.  Но всички сме там, защото искаме оставка на правителството.

Колко хора очаквате да дойдат?

До момента във Фейсбук са заявили присъствие около 2000 души, но може би ще дойдат около 1000 човека в първия ден.

Обмисляли ли сте последващи действия, ако не получите оставката на кабинета?

Смятаме да продължим с протестите и може би ще променим начина на протест…Ако се наложи, може би няма да са само мирни протестите. Искаме някаква промяна, ако не видим промяна от страна на управляващите, ще направим нов протест и ще видим как да процедираме.

Готови ли сте да стигнете до гражданско неподчинение?

Да, но не искаме да прераства в безредици. Просто искаме тези недостойни и некадърни, или искащи да изглеждат некадърни, за да си оправдаят глупавите решения в ущърб на народа хора в правителството, да си тръгнат. Всеки, който иска да дойде, за да покаже недоволството си от кабинета, е добре дошъл.

****

No Comment, ще излъчва на страницата си "На живо" протеста в петък!

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове