Александър Манолев вече е обвиняем за далавери с евросредства

Александър Манолев вече е обвиняем за далавери с евросредства - картинка 1

Подбудил фирмаджийка да получи 391 160 лв. за къща за гости

Окръжна прокуратура – Благоевград е привлякла като обвиняеми бившия зам.министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление.

Както повечето огласени и образувани напоследък проверки - става въпрос за чл. 248а от НК - за деклариране на неверни сведения или спестяване на такива, с цел да се получи банков кредит или еврофинансиране.

 

Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е ангажирана за това, че в периода от началото на месец януари 2013 г. до 14.10.2015 г. в гр.София, гр.Сандански и гр.Благоевград, в съучастие - Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец  - ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“ гр.Сандански като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие“ гр. Благоевград и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, Отдел „РРА“ гр. Благоевград неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“, землището на гр. Сандански и приложени към него документи и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи.

Неверните сведения са представени, за да получи търговецът - ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на  391 160 лева.

На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева, допълват от прокуратурата.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.

От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях, също са предмет на разследване.

"Всички документи, които са представени пред Фонда, са документи с невярно съдържание", каза днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

 

След изнесени в медиите данни за "къщи за гости", стопанисвани реално съответно от Александър Манолев и Елена Йончева, вчера прокуратурата обяви мащабна операция срещу всички над 740 обекта, получили такова субсидиране.

Още в предно съобщение на прокуратурата обаче ставаше ясно, че случаят със зам.министъра е даден освен на КПКОНПИ и на обвинителите от Благоевград.

Днес Арнаудова допълни и че в община Сандански не съдействат на разследването. Прокурорите ги попитали кой е внесъл накуп 20 справки декларации за мнимата туристическа дейност, но от кметството отговорили, че за видеозаписите отговаря само едно длъжностно лице, което не е на работа и да дойдет след 30 април... Така прокуратурата пратила екип, който ги иззел.

На 17 април бил внесен накуп и туристически данък - около 700 лв. Но от Община Сандански отново не знаели кой го е платил.

"Не сме открили още и регистъра за гости. Може и да се появи - така както се появявят определени документи. Призовавам всички, които са посетли тази къща, да дойдат и да бъдат разпитани - каза Арнаудова. -

Ако се наложи, пак ще влезем в общината - дори и при тяхна съпротива!"

Манолев е отказал както да дава обяснения, така и да му бъде направена криминалистическа регистрация и да си декларира имущественото състояние.

Въпросната Ана Димитрова е дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев, т.е. - на детегледачката му, стана ясно още.

На политика е наложена парична гаранция от 100 000 лв

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове