Алелуя, от този шоколад не се пълнее!

Алелуя, от този шоколад не се пълнее! - картинка 1

Шоколадът, особено неговата „черна“ разновидност, притежава множество полезни за човешкия организъм свойства

Снимка: fullhdpictures.com
a_boomb.png

Вкусен, здравословен шоколад - мечтата на цялото човечество!

Знаете ли кои са онези 6 думи, които всяка жена мечтае да чуе? Не, не са "Ще се омъжиш ли за мен?", а "От този шоколад не се пълнее!"

Със сигурност, не само жените мечтаят за чудотворен шоколад, от който да могат да си хапват колкото искат, без това да ги вкарва в грозни угризения на съвестта и в ежедневни тренировки по фитнес залите после.

Е, мечтата е на път да се сбъдне, твърдят учени в изследване, публикувано в списанието PNAS. Електричеството може да помогне за създаването на вкусен шоколад без мазнини, който по нищо не се различава от познатите ни лакомства, но в същото време е далеч по-полезен, пише БГНЕС.

По принцип, шоколадът, особено неговата „черна“ разновидност, притежава множество полезни за човешкия организъм свойства.

Той подобрява работата на сърцето, намалява шансовете за развитието на диабет и инсулт, стимулира мозъчните клетки и благотворно влияе върху други органи на нашето тяло. От друга страна,

не трябва да консумираме шоколад в големи количества, защото той съдържа прекалено много мазнини и захар, които могат да сведат до нулата всичките му полезни свойства.

Производителите на шоколад не могат да се справят с последния проблем, защото понижаването на дела на мазнините в шоколада под 40% води до рязко намаляване на неговата издържливост и бързото замърсяване на всички машини за производството на сладкарски изделия.

Екип учени от Университета Темпъл във Филаделфия, в сътрудничество с компанията Mars Chocolate са открили

начин как да понижат дела на мазнините в шоколада най-малко с още 10%.

Проблемът е в това, че шоколадът не е чиста течност, а суспензия – своеобразна мазна „супа“, в която плават малки твърди частички какао, захар, млечни продукти и други компоненти. Изучавайки размерите на тези частици и тяхното поведение авторите на изследването са достигнали до извода, че тяхното движение може да бъде ускорено с помощта на електрическото поле. То принуждава разпръснатите частици да се обединяват в удължени мехурчета, което облекчава тяхното движение при ниска концентрация на мазнини. Учените са доказали своята идея на практика, използвайки мощностите на Mars Chocolate. Прилагайки електрическо поле със сила от 1600 волта на сантиметър, те са успели да намалят вискозитета на шоколада с 43%, което позволява да се намали делът на мазнините в него от 40% на 31,8%. Този метод ще позволи на сладкарите да направят шоколада по-полезен за здравето, без да се губят неговите прекрасни вкусови качества. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове