Алгоритмите на Instagram разпознават депресия

Алгоритмите на Instagram разпознават депресия - картинка 1

Нищо не остава скрито от социалните мрежи

Нов изкуствен интелект, създаден от смесен изследователски екип от университетите Върмонт и Харвард, е способен с голяма точност да разпознава депресия само от снимки в социалната мрежа Instagram.

Учените са използвали редица инструменти за машинно обучение (machine learning), за да научат системата да открива признаци на депресия и резултатът е програма, която може да прави това със 70% по-точно от други подобни системи.

В процеса на обучение на новия изкуствен интелект той е прегледал и анализирал 43 950 поста в социалната мрежа за изображения. При това е акцентирал върху неща като анализ на цветовете, метаданните и разпознаването на елементи на лицата. Взети са предвид и други фактори като например колко често потребителите постват съдържание в Instagram, колко хора има на съответната снимка и колко „харесвания“ и коментара е получила тя.

Проектът показва потенциала на социалните мрежи и особено тези, фокусирани върху визуалното съдържание, да дават информация за психологическото здраве на потребителите. Любопитно е дали това ще доведе до налагането на нови методи за превенция на подобни състояния сред над 300-те милиона потребители на Instagram.

 

Източник: nauka.offnews.bg

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове