Аляска - кралицата на Севера

Аляска - кралицата на Севера - картинка 1

Нека се потопим в атмосферата на 49-тия щат

Широки, мощни реки, огромни ледници, гори и диви морски заливи.

Запознайте се с Аляска, различният, загадъчен щат, в който можеш да видиш северното сияние, дива природа и хора с далеч по-различно мислене от нашето.

Не прилича на другите щати. Огромни планини, безкрайни пространства с малко и сравнително ниска растителност. Населението на столицата Джуно е около 300 000 жители. Разстоянията са нещо типично за американците, но в 49-тия щат дори и те са някак по-особени.

Територията на Аляска е огромна, два пъти по-голяма от щата Тексас, но е слабо населена. Тя е едно от най-отдалечените места за живеене. По-голяма част от щата е безкрайна ледена пустош, но красотата на природата й е смайваща. Мекият климат позволява разнообразие на флората и фауната през лятото.

Щатът може да се раздели на 4 географски региона: Южна и Централна Аляска, най-южният крайбрежен рефион, в който има големи и малки градове, както и петролни съоръжения. Югоизточна Аляска, в която има малки градове, глетчери и обширни гори. Вътрешната част на Аляска, в която има големи реки като Юкон и Кускокуим. И регионът с горите, отдалечени и незаселени от хората.

Много авантюристи търсят възможността да посетят Аляска, да се потопят в нейната история, въпреки трудностите от климатична гледна точка. Планините и са може би най-уникалното място, което можете да видите. По време на златната треска територията на Аляска била далеч по-населена, богата на медни находища.

На територията на щата се намира величествената планина Аниакчак, представляваща вулканична калдера на възраст над 3 000 години. Тя е с диаметър около десет километра. Мястото е важно заради геологичното му значение, заради неповторимата му флора и фауна, както и заради реката Аниакчак (Aniakchak River), която е сред най-красивите диви реки в страната.

Като част от огромната система от национални паркове и исторически места, разпръснати из Канада, Национален парк Клуан (Kluane National Park) е резерват, който представлява национално значим пример за планинското северно крайбрежие на Канада, което представлява ценна екосистема, обвързана с културното наследство на региона. Национален парк Клуан и резерват са два блока, които са разположени в най-крайната югозападна част на канадската провинция Юкон (Yukon), между североизточна Британска Колумбия и ниските морски брегове на Аляска.

 Няма как да не споменем и величественият връх МакКинли, разположен в централната част на ледения континент, най-високият връх на територията на Щатите и в цяла Северна Америка изобщо. С рекордните си 6193 метра височина МакКинли е едно от ледниковите предизвикателства пред алпинисти и катерачи, като се счита за един от четирите полярни първенеца.

Ето и няколко интересни факта за Аляска, които нямаше как да не споделим с Вас:

 

- 17-сет от 20-те най-високи върха в Америка, се намират в Аляска;

- Името на Аляска идва от ескимоската дума Alakshak, означаваща „голяма страна“ или „суша“. Местните я наричат „Алиеска“, което означава „голямата земя“;

- Щатът е заобиколен от море;

- Столицата на Аляска – Джуно, е недостъпна за автомобили, но това не означава, че не може да стигнете до нея – може да ползвате самолет или лодка;

- Въпреки, че е напълно законно да стреляш по мечка, да я събудиш докато спи е строго забранено;

- В Аляска абсолютно недопустимо и незаконно е да НЕ качиш стопаджия през зимните месеци;

- В щата е забранено да се наблюдават лосове от самолет.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове