Американски и руски военни патрули се сблъскаха в Сирия

Американски и руски военни патрули се сблъскаха в Сирия - картинка 1

Пентагонът обвини руснаците в "неправомерни действия"

САЩ обвиниха руските военни в предизвикване на инцидент в Сирия, в резултат на който са пострадали американци, съобщава РИА Новости.

"Руска кола се блъсна в бронирана машина на коалицията (ръководена от САЩ) в североизточна Сирия, което доведе до наранявания на членовете на екипажа в колата", заяви официален говорител на Вашингтон.

Според него, за да се избегне конфликт, американската бронирана кола е напуснала незабавно местопроизшествието.

Вашингтон заяви, че "подобни опасни и непрофесионални действия" противоречат на руско-американското споразумение за предотвратяване на конфликти в страната. Според официалното изявление САЩ не искат ескалация, но имат "неотменимо право на самозащита срещу враждебни действия".

По-рано Пентагонът съобщи, че началникът на Генералния щаб на руското командване Валери Герасимов и председателят на съвместния началник-щаб на САЩ генерал Марк Мили са провели телефонен разговор, чиито подробности остават неизвестни.

Медиите писаха, че преди това е станал инцидент между руските и американските военни в североизточна Сирия. Няма официално потвърждение на тази информация от Москва.

Американски военнослужещи са пострадали при инцидент с руски военни в Сирия, предава и Би Ти Ви. Пентагонът обвини руснаците в "неправомерни действия". Сблъсъкът е станал в североизточната част на Сирия. Руски военен патрул е пресрещнал американски патрул и го е прогонил от района.

 

За да избегнат ескалация, американците са се оттеглили. Според Вашингтон, действията на руските военни са били в нарушение на постигнатото през есента на миналата година споразумение за избягване на конфликт между военните на двете страни в близкоизточната държава.

Постъпката на руския военен патрул в Сирия е била отговор на американски действия, които са били блокирали движението на руската колона, това са заявили от Министерството на отбраната в Москва, предава в същото време ТАСС. Според Кремъл, военните на САЩ са били информирани предварително за маршрута на руския конвой.

Въпреки това, в нарушение на съществуващите споразумение, военните сили на САЩ са се опитали да блокират пътя на руския конвой. В отговор руските части са предприели необходимите действия да избегнат инцидент и довършат успешно мисията си“, обявиха в свое съобщение от Москва.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове