АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА

АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 1
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 2
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 3
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 4
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 5
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 6
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 7
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 8
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 9
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 10
АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИИ ОТ РЪБА НА ЖИВОТА - картинка 11

Скъпоценни разкази от носителката на "Пулицър" Дженифър Игън

„Изумруденият град“ – сборник с единайсет скъпоценни разказа на американската писателка - носителка на „Пулицър“ - Дженифър Игън излиза у нас с щампата на издателство „Милениум“.

Интелигентни и вълнуващи, историите й потапят читателя в дебрите на самотата и копнежа, съжаленията и бляновете. Героите на Игън – модели и домакини, банкери и ученички – търсят себе си отвъд досегашния си опит. От екзотичните Китай и Бора Бора, през космополитния Манхатън, до уютните предградия на Илинойс, всеки преследва голямата промяна. Елегантни и трогателни, разказите в "Изумруденият град" са възхвала на себеоткриването. 

В единайсет кадъра Игън запечатва различни съдби или моменти на дълбоки вътрешно сътресение. Разказва за онези човешки чувства, които не могат да бъдат поставени в рамките на жанр или категория. Това са усещания, спомени, носталгия, угризения, копнеж по миналото, въпроси за завоите на съдбата, които често занимават мислите на всеки от нас, но остават премълчани, несподелени дори с най-близките. Разказите й са за нещото, което може да покори съществото на човека и да го тласне в години на депресия, отшелничество, търсене на истината вътре в себе си и опит за възвръщане на равновесието.

Книгата носи името на разказа „Изумруден град“ - „това е Ню Йорк – място, което блещука в далечината дори когато си го стигнал“ – град, който всеки иска да покори, но дори и да се намираш в него, той остава цел. 

Героите й са американци от средната класа, а времето на действието – 70-те и 80-те години на ХХ век. Но гледани оттук и сега, те изглеждат като много богати и далеч напред във времето в стила си на живот (“Кога ще ги стигнем американците?“)! Тези хора имат лъскав живот, скъпи апартаменти и яхти, забавляват се или бягат от себе си като ходят на екскурзии в далечни, красиви и екзотични кътчета на света – така че действието се развива в Сиан, Китай;

на плажа на о. Бора Бора, Френска Полинезия;

по улиците на колоритния Толедо, Испания

и курорта Пуерто Ваярта, Мексико.

Други се разхождат по Седмо авеню в Ню Йорк или седят по пейките на Юниън Скуеър в Сан Франциско.

Много от тях са успели в живота юпита, дошли от малки градчета в Средния запад като Рокфърд и Спрингфийлд, Илинойс.

Стандартът им се измерва с луксозните жилища в престижни квартали на Голямата ябълка; с идеално подредените зъби и частните колежи на дъщерите им; с кориците на престижни списания, за които са се снимали в световните модни столици; със стотиците хиляди долари, които са спечели или загубили от брейди облигации или при престъпни финансови машинации.

Семейното им положение: разведени, с втори брак; деца, живеещи при единия родител; дъщери и синове, които търпят мащехи или втори бащи – доведени, заварени, чувстващи се чужди едни на други; самотници – изоставени, напуснали по принуда дома и семейството си, търсещи изходната точка на този разпад; други – които са го причинили и бягат от последствията.

Леки жени – успели да покорят всички мъже в компания от „здрави“ семейства, но несъумели да създадат свое.

Изтляващата красота, оставяща ги без надежда за смислен живот.

И други дами – получили всичко, което са желали, но влизащи в остър сблъсък с откритието, че това е само фалшива фасада.

Рано помъдряла сестра, която носи грижата за своя батко. Девойче, излъчващо сексапил в реклама на бански – съвсем само, на другия край на света, седмици, след като у дома е било момиченцето на татко и е получавало целувка за лека нощ. Девойки, откриващи първите пориви на любовта с много лично, затворено в себе си усещане към странен обект на чувствата. Тинейджърки, докосващи се до наркотиците с усещането, че ще успеят да се измъкнат от това. Момент на проблясък в слепотата на лудо влюбване, когато краткотраен романс, изглеждал действителен, се изпарява за миг.

Дженифър Игън е родена през 1962 г. в Чикаго, Илинойс, израства в Сан Франциско, а днес живее в Бруклин, Ню Йорк и това са част от местата, в които битуват нейните герои. Тя следва английска литература в елитния Университет на Пенсилвания и по време на студентските си години е излизала на срещи с легендата Стив Джобс. Бъдещият визионер в информационните технологии саморъчно инсталирал компютър Макинтош в спалнята й.

Игън завършва следдипломна квалификация в Кеймбридж и започва да публикува разкази и журналистически материали в световноизвестни издания като Ню Йоркър, Харпър’с и Ню Йорк таймс мегъзин. Скоро получава и първите си награди за литература.

Тя описва времето на своето детство и младост, и своето настояще – усещанията на хората и действителността около себе си. Героите й сглобяват пейзажа на един подреден свят, в който човекът не страда буквално, а е под натиска на вътрешните си въпроси и терзания.

Горчивина има, но тя е като добро кафе. Оставя дълъг и приятен вкус и събужда сетивата за вътрешния живот на околните.

Всяка една от тези истории е правдива, различна, неуловима. Разказите в изящната колекция са грациозни, завладяващи и трогателни. Игън демонстрира дълбока съпричастност към хората, застанали на ръба, и хвърля поглед към възможното изкупление и надежда. Историите й са изкусни графики на ситуации, настроения, места и събития. Всеки изумруден къс от книгата грабва още с първите думи.

Разказите носят изящния стил и дълбокия психологизъм на Дженифър Игън, които читателите у нас вече познават от отличения с „Пулицър“ през 2011-та роман „Жестокото присъствие на времето“, също тиражиран от „Милениум“.

Романът е определен от сп. Тайм за „нова класика в американската литература“. През следващата 2012 година нито една от номинациите не е одобрена от журито, което прави „Жестокото присъствие на времето“ единственият двугодишен носител на наградата.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове