Американското посолство в Москва спира консулските услуги

Американското посолство в Москва спира консулските услуги - картинка 1

Неотдавна Русия забрани на американските дипломатически мисии да наемат неамериканци, принуждавайки посолството да намали "консулската си работна сила със 75 процента"

От днес американското посолство в Москва прекратява повечето консулски услуги за своите граждани и спря издаването на визи заради драстично намаления състав на мисията след наложените санкции, предава БГНЕС.

В публикувано на уебсайта съобщение посолството информира, че от 12 май ще спре да предлага подновяване на паспорти и ще обработва нови заявления за виза само при "спешни случаи на живот или смърт".

Неотдавна Русия забрани на американските дипломатически мисии да наемат неамериканци, принуждавайки посолството да намали "консулската си работна сила със 75 процента", пише АФП.

Отношенията между Русия и САЩ се влошиха, след като Вашингтон обвини Кремъл в намеса в изборите в САЩ, масирана кибератака и друга враждебна дейност. Президентът Джо Байдън засили натиска върху Москва, а коментарите, които направи по отношение на Владимир Путин, наричайки го убиец, бяха срещнати с ожесточена критика в Москва.

През април Вашингтон обяви нов кръг от санкции, включително експулсирането на 10 дипломати и ограничаване на американските банки, търгуващи с руски държавен дълг. Москва отговори, като изгони 10 американски дипломати, забрани на висши американски служители да влизат в страната и на американското посолство да наема чужди граждани.

Въпреки това Москва и Вашингтон обсъждат възможна среща на върха между Байдън и Путин през юни, която да се състои в трета държава. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове