Амнести интернешънъл: Проститутките по цял свят са жертви на насилие

Амнести интернешънъл: Проститутките по цял свят са жертви на насилие - картинка 1

Въвлечените в този бизнес страдат от отрицателното отношение на институциите, полицията и обществото

Жените занимаващи се с проституция по целия свят страдат насилие, изнасилвания, широко разпространена дискриминация и изнудване. Това сочат данните от доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл". Допълнително въвлечените в проституция страдат от отрицателното отношение на институциите, полицията и обществото.

Жените занимаващи се с проституция по целия свят,

според докладът страдат от липса на защита от насилие и са често жертва на злоупотреби. Дори в страни като Норвегия където имат строги закони за защита на правата на човека изследователите са установили случаи, в които проститутките са подлагани на физическо и сексуално насилие от страна на клиенти и полиция."Хората, занимаващи се с проституция са жертви на ужасно насилие и малтретиране по целия свят",

каза Кейт Шютц, съветник по въпросите на политиката на организацията "Амнести интернешънъл", пред информационна агенция Reuters. Според нея, в много случаи, полицаи стоят зад злоупотребите и по този начин обезкуражават жените да търсят помощ от държавата, особено когато проституцията незаконно в дадена страна.

"Властите не ми помагат, защото проституцията е незаконна" твърди Мона,

която работи като проститутка в Папуа-Нова Гвинея. Тя самата е изнасилена от няколко полицейски служители след като е заловена с клиент.

В световен мащаб около 21 милиона души, са принудени да проституират и 4,5 милиона са жертвите на сексуална експлоатация.

"Хората ангажирани в тази индустрия са сред най-уязвимите в обществото и рутинно подлагани на насилие,

дискриминация и тормоз", заявява Маргарет Хуанг, директор на Амнести Интернешънъл САЩ. "Те не могат да отидат в полицията и имат много малко възможности за защита. Нашата цел е да защитаваме човешките права на всички хора, особено тези, които са най-уязвими, и декриминализирането на проституцията е много важна крачка към защитата на правата на хората занимаващи се с тази професия", казва още Хуан.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове