Андрей Райчев: Не протестират бедните, а неискащите повече така да се живеят

Андрей Райчев:  Не протестират бедните, а неискащите повече така да се живеят - картинка 1

Проф. Антоанета Христова: Последният месец е белязан от гафове на властта

Социологът Андрей Райчев твърди, че сегашните протестиращи не са бедни хора, които нямат пет лева да си платят бензина и не могат да издържат повече по този начин.

Напротив, според него това са хора от средната класа и в основата на сегашните протести лежи усещането, че не може повече така да се живее, а двете неща са коренно различни.

"Не искам да живея повече на такова място, а не че нямам 5 лева да си платя бензина", обобщи Райчев терзанията на протестиращите, които той смята, че не са организирани.

Според него вероятно ще има предсрочни избори, а протестите "не са столични работи", подобно на онези през 2013 г. срещу правителството на Пламен Орешарски, когато протестиращите се самообявиха за "умни и красиви".

По думите му, страната е в скандали всяка седмица от една година насам и "болестта е минала от скандали към протести".

От своя страна проф. Антоанета Христова, която е политически анализатор и ръководител на Института за изследване на населението и човека към БАН, коментира, че последният месец е белязан от гафове на властта - изказването на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания; покачващите се цени; наказват се коли, а не хора и др.

По повод обръщението към нацията на президента Румен Радев за 10 ноември проф. Христова коментира, че той е очертал очевидни проблеми и е зачеркнал целия период след свалянето на Тодор Живков от власт. 

"Той ни призова да премахнем тази порочна система. Посланието е, че трябва да има промяна в посока президентска република, свикване на Велико народно събрание", вижда тя.

Според нея не може в деня, в който празнуваш свободата (10 ноември), основната конотация на речта му да е отрицанието. "Не смятам, че има критично много хора, които искат смяна на властта", коментира проф. Христова.

По думите на Райчев, Румен Радев се идентифицира с хората, а не с партии, като имало около 1 млн. души, които искат сегашните на власт, но има много повече, които не ги искат.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове