Антитерористи: Бомбите в Брюксел е трябвало да избухнат на Великден

"Не питай старо, питай патило" - да видим как си пазят празниците в Израел

8/ Дни след атентатите в белгийската столица, които по последни данни отнеха поне 32 човешки живота и пратиха в болница с различни наранявания още 250 души, вече се очертава една страховита картина:

макар стореното да изглежда ужасно, белгийците май са извадили голям късмет този път.

Разследващите разплитат мрежата от свързани лица, тайни квартири и помагачи и постепенно се оформя плашещият извод: трите взрива е трябвало да бъдат поне 5, участниците в престъплението са доста повече от тримата загинали атентатори и поне засега основният организатор на операцията все още е на свобода. А най-лошото от всичко е, че очевидно атаките са били планирани за предстоящия в края на тази седмица Великден, само

страхът на терористите, че арестуванията Салах Абдеслам ще ги издаде, ги е принудил да действат прибързано и да "претупат" работата.

Според свидетелските показания на таксиметровият шофьор, който закарал трима от терористите на летището, най-големият куфар просто не се побрал в багажника и се наложило да го оставят в апартамента в квартал Схарбек. Ден след атентата полицията обискира този апартамент, а приготвената за летището бомба с 15 килограма пирони в нея избухна, изпотроши стаята, но за щастие никой от сапьорите не пострада.

Още едно взривно устройство беше открито неизбухнало на терминала, зарязано там от избягалия и все още издирван трети бомбаждия.

В същият апартамент полицаите откриха материал за поне още няколко смъртоносни бомби - взрив, химикали, пирони. 
Заключението на специалистите е безкомпромисно - терористичната клетка е подготвяла жестока касапница в най-близко време, но арестът на Абдеслам ги е принудил да действат прибързано.

Това обаче повдига логичният въпрос:

в колко други европейски столици точно в момента подобни клетки сглобяват адските си машини и се готвят за предстоящия Великден?

И това се отнася за Западна Европа, където католици и протестанти празнуват тази седмица. А след месец предстоят майските празници и православният Великден, когато на мушката ще се окажат Русия и страните от Югоизточна Европа, като Гърция, България и Румъния. Все легитимни цели по "логиката" на джихада...

Готови ли сме ние, европейците, за подобен сценарий и как въобще да опазим празниците си неокървавени?

По Коледа и Нова Година се видя, че май не сме - почти не остана град в Германия, Швеция и Холандия  без оплаквания от стотици жени, станали обект на сексуални посегателства и кражби по площадите.

Но ние в Европа и Америка така празнуваме - всички по улиците и на площада, фойерверки, вино, песни и прегръдки.

Празниците, оказва се, ни превръщат в лесна мишена за терористи. Както и популярните спортни прояви, като Бостънския маратон, например, където през 2013 г. двама братя чеченци успяха да взривят две от трите приготвени бомби, убиха трима и раниха други 230 души.

Ще трябва ли да се откажем от празниците или ще се научим на бдителност?

No Comment се обърна с тези въпроси към С.В. -  познатия на читателите ни експерт по антитероризъм от израелските служби за сигурност.

No Comment:  Вие пръв изказахте пред нас тезата, че жертвите в Брюксел са можели да бъдат и много повече, ако Абдеслам не беше арестуван жив. Три дни след атентатите, как оценявате готовността на Европейските сили за сигурност да предотвратят по-големи трагедии в бъдеще?

С.В.: С всеки заловен терорист и разбита тайна квартира готовността им става все по-висока, разбира се. Но чутото в последните дни никак не ме успокоява. Излиза, че западните служби по различно време са държали в ръцете си всеки един от извършителите в Брюксел (и преди това в Париж) и са ги оставили на свобода да продължат делата си. Не само това - "вързан и опакован" са получили от турските служби единия от мароканските братя (бел. ред. Халид Баркауи). "Надписан" даже, защото турците са им обяснили, че са го задържали в Газиантеп точно по подозрения в тероризъм, а не за шофиране в пияно състояние, примерно.

И пак са го освободили! Дори са му позволили да обикаля из Европа и необезпокояван да си плете мрежите цели 8 месеца след това, докато не се взриви на метростанцията.

Не го разбирам това, макар че съм наясно с европейското законодателство - няма преки доказателства, следователно човекът не може да бъде задържан повече от няколко дни. Но това го чуваме за почти всички други атентатори от стрелбата в "Шарли Ебдо" миналия януари, нали? Значи излиза, че трудът на десетки агенти на службите, информатори и разследващи полицай отива на вятъра - те са посочили бъдещите терористи, но понеже няма начин по официален и законен път да се съберат срещу тях доказателства, валидни в съда, оставени са на свобода... Следователно важният въпрос е

колко още такива има и знаем ли къде се намират?

Вярвам, че една част от тези хора наистина са под наблюдение, особено във Великобритания и Германия, където по принцип пипат по-здраво. Дано събитията от последните дни принудят и други страни да активизират на макс службите за сигурност, защото вече не е тайна - няколко стотин добре подготвени да убиват хора живеят в Европа и чакат своя час. В медиите тези дни пише, че са около 400 - така да бъде! Но да си припомним, че от близо милион бежанци, влезли в Германия за година, правителството им не знае къде са около 180 000! Един процент от тях да са с недобри намерения, половин дори - това прави

900 "лоши" само в Германия. Които са незнайно къде и правят неизвестно какво. Няма как това да звучи успокоително.

Като добавим недоверието между службите вътре в Евросъюза и към външни партньори, липсата на адекватна комуникация между тях и липсата на граници - ето ви рецепта за бъдещи драми!

No Comment: Предстоят цяла поредица пролетни празници и фестивали в Европа - сега Великден за католици и протестанти, после майски фестивали, после Великден за православните християни. Ще има ли според Вас още трагедии?

С.В.: След случилото се в Париж и Брюксел много европейски служби повишиха нивото на опасност в страните си. Дори и камикадзетата не са луди, колкото и ирационално да ни изглежда поведението им. Целта им не е просто зрелищно да избухнат на някой площад, а да убият много хора и да се прославят. Вероятно няма да рискуват да провалят някоя добре планирана атака сега и ще оставят малко време до следващата. Но това не значи, че ще се откажат! Щом минат погребенията на жертвите и темата слезе от първите страници на вестниците, европейците ще заживеят по обичайния си начин - с доверие в аванс към всеки, с уважение към културата и личността му. Това е приетото за правилно поведение в Европа.

Ние в Израел имаме друго отношение към риска, просто опитът ни учи, а той винаги е болезнен учител. Например, след няколко много тежки атентата в автобуси на градския транспорт, сега всеки пътник е "агент" на службите, ако види подозрително поведение - ще сигнализира.

Ако намери оставен багаж - също. Не е неприемливо да те оглеждат от глава до пети, хората да се взират в теб, търсейки белезите на риска. И това не е расизъм или ксенофобия, а най-обикновена предпазливост. Точно тази бдителност е спасила стотици животи у нас.

Но в Европа да оглеждаш хората наоколо е неприлично. Дано поне с изоставените куфари и пакети да не е вече така!

Простичкият ми съвет е да си отваряте очите на четири! И да не се притеснявате, че ще станете за смях, ако извикате охраната на метрото, понеже някой ви се е сторил подозрителен. Разбира се, това не значи да изпадате в параноя, но трябва повече да вярвате на инстинктите си.

No Comment: В Израел сега също има празник. Пурим е карнавален празник, шествие от маскирани и облечени в странни костюми хора. Как израелските служби пазят гражданите си в тази шарена блъсканица?

Като се маскират, разбира се! :) Шегувам се, но има и доза истина в това.

Първо, както за всяко публично събитие, и за това разчитаме предимно на човешкия фактор - на хора, които имат право да спрат на улицата всеки, да го проверят, да си поговорят с него и ако всичко е наред - да го оставят да си празнува.

Освен това, по предварително определените маршрути на карнавалните шествия се прави обстойна проверка. Разбира се, паркирането е забранено, а улиците се избират така, че да имат добро наблюдение през системата от камери.

И пак, ако се загледате в празнуващите, ще видите, че на всеки 20 метра приблизително има въоръжена охрана. Самият достъп до парада минава през металотърсачи и скенери за багаж.

Но тук това е ежедневие, никой не мрънка.

Мисля, че с изключение на въоръжените хора, подобни са процедурите за охрана и в повечето европейски страни.

Може да ви се стори прекалено, но от днес до неделя границите на Израел с палестинските територии са затворени. Т.е. през КПП-тата никой не може да минe, с каквито и да е намерения. Да, това донякъде пречи на работата на хората, но пък спира и малцината, тръгнали с лоши намерения. Ще понесем някак още едно обвинение в полицейщина, но вероятно ще спасим човешки животи - така стоят нещата у нас.

Напоследък рязко се увеличи търсенето на консултации от израелски експерти поради очевидни причини - доказали сме ефективност и имаме

нещо, което в Европа е рядкост - опит "на терен", т.е. ние тренираме не по учения, а в реална рискова обстановка.

А когато рискът ти чука на вратата, по-добре да потърсиш помощ от някой с практически опит, вместо с теоретични познания.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове