Антиваксъри нападнаха ваксинационен пункт във Варна

Антиваксъри нападнаха ваксинационен пункт във Варна - картинка 1

Здравният министър Стойчо Кацаров поиска прокуратурата да разследва случая и да накаже виновните

Група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация във Варна. Медиците от 1 ДКЦ вчера са били принудени да прекратят ваксинацията. Това съобщиха от здравното министерство.

 

"Няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, ругани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19", заяви в позиция до медиите здравният министър Стойчо Кацаров. "Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират."

Той настоява прокуратурата да разследва случая и, ако се установят данни за извършено престъпление, виновните да бъдат изправени пред съда.  

"Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксъри нападат нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки", се казва още в позицията.

Екипът в пункта е бил от ДКЦ V Варна - "Св. Екатерина". Групата е влязла в словесен, агресивен контакт с персонала. Питали са медиците дали имат разрешение за ваксината. Това е популярен мит сред антиваксърите, според които ваксините срещу COVID-19 са все още в изпитателен срок. В действителност четирите ваксини, които се предлагат в България, са напълно одобрени за употреба в целия ЕС.

 

"Пунктът е там след разрешение от общината. Съответно ни е осигурено електрическо захранване. Транспортното средство е регистриран лекарски кабинет, който е собственост на МЗ, но е предоставен на РЗИ. Всички ваксини в кабинета, разбира се, имат разрешение", съобщиха от РЗИ-Варна.  

И напомниха, че насила никой досега не е бил имунизиран. Ваксина се поставя само по желание.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове