Apple, Google и Amazon спряха платформата Parler, привлякла милиони симпатизанти на Тръмп

Apple, Google и Amazon спряха платформата Parler, привлякла милиони симпатизанти на Тръмп - картинка 1

От Amazon са изпратили до социалната мрежа извадка от 98 публикации, в които се призовава за насилие

Социалната мрежа Parler, придобила голяма популярност сред привържениците на американския президент Доналд Тръмп, беше спряна от най-големите технологични компании. В рамките на 24 часа Apple и Google премахнаха апликацията на социалната мрежа от виртуалните си магазини, а Amazon прекрати достъпа ѝ до всички свои услуги.

Действията на A,azon, които премахнаха Parler от облачните и хостинг услугите си, на практика наложиха на социалната мрежа да спре работата си, докато не открие нов доставчик.

От Amazon са изпратили до социалната мрежа извадка от 98 публикации, в които се призовава за насилие. От гиганта изтъкват, че действията на Parler са в разрез с правилата за предоставяне на услуги.

“Продължаваме да уважаваме правото на Parler да решава какво съдържание да допуска до сайта си. Въпреки това не можем да предоставим услуга, която не може да идентифицира и премахне съдържание, което окуражава и инициира насилие над други”, пише в позицията си Amazon.

Действията на технологичните гиганти срещу Parler се случват след ексцесиите в сградата на Конгреса в САЩ. Няколко дни преди това профилът на Доналд Тръмп беше премахнат от най-големите социални платформи – Twotter, Facebook и Instagram.

Хиляди привърженици на президента мигрираха към Parler, а в Силициевата долина се заговори за издигането ѝ до равнището на водещите социални мрежи.

“Технологичните гиганти наистина искат да убият конкуренцията. Имаме да свършим много работа в следващите 24 часа, за да сме сигурни, че информацията на всички хора няма перманентно да изчезне от интернет”, каза изпълнителният директор на Parler Джон Мац. Той добави още, че трите компании са действали координирано, за да “премахнат напълно свободата на словото в интернет”. Очакванията са социалната мрежа да заработи отново до седмица.

Големият отлив на потребители от Facebook и Twitter към Parler започна още преди година със сериозното затягане на мерките срещу реч на омразата и разпространяване на теории на конспирацията. Тенденцията се засили още повече по време на кампанията за изборите за президент в САЩ и последвалите, недоказани обвинения на Тръмп за фалшифициране на резултатите от вота.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове