Арести и сблъсъци поддържат трети ден напрежението в Габрово

Арести и сблъсъци поддържат трети ден напрежението в Габрово - картинка 1

9 души са арестувани след безредиците от последната нощ

Напрежението в Габрово не стихва трети ден, след като протестиращи нападнаха и рушаха ромски къщи в отговор на по-ранен инцидент, в който роми нанесоха побой на продавач, пише "Свободна Европа".

В Габрово са дислоцирани около 100 жандармеристи, а общо 9 души са арестувани след безредиците от последната нощ, съобщи главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция" в МВР на извънреден брифинг в Габрово в петък сутринта.

Ранени са Даниел Стефанов, видеооператор от регионално радио, по-леко е пострадал репортер, един от протестиращите и един представител на полицията. Инцидентите идват след като демонстранти навлязоха в ромската махала. Жандармерията попречи на недоволни граждани да достигнат до ромските къщи на улица „Батак“ в града.

По думите на Христо Терзийски хората са протестирали мирно в продължение на около два часа, след това са се разделили на три лъча с групи от младежи на възраст около 20 и 25 години. Към 21– 21:30 часа те са предприели действия, с които са нарушили обществения ред - хвърляне на камъни, бомбички, слагане на маски на лицата си, за да не бъдат разпознати.

Задържани са четирима. Срещу трима от тях ще бъдат образувани досъдебни производства за противоправно пречене на орган на власт да изпълни своите задължения, каза Христо Терзийски. Той уточни, че има един задържан, защото е бил без лични документи. Към 22:30 часа са задържани още четирима за проверка по възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. По този случай ще бъде образувано досъдебно производство, каза Терзийски.

"Взели сме мерки във всички посоки. Не сме се съобразявали изобщо кой какъв етнически произход има", заяви вицепремиерът и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев, който е в града. По думите му гневът на хората е справедлив и не е предизвикан само и единствено от инцидента преди няколко дни, когато трима роми пребиха магазинер. "Не, това са грешки, трупани от години. Тук невинни няма", каза вицепремиерът.

Протестите в Габрово започнаха след като продавач в местен магазин беше нападнат от трима души от ромски произход. Недоволството ескалира, когато заподозрените бяха освободени след 24 часа в ареста. Скоро след това обаче мярката им беше променена и те бяха оставени за постоянно зад решетките.

 

В демонстрацията в четвъртък вечер пред сградата на общината в Габрово се включиха около 1000 души. Малко след началото на протеста те се насочиха към следствения арест, където са задържани заподозрените са побоя над служителя в супермаркет. След това демонстранти се опитаха да пробият кордона на органите на реда, за да влязат в ромски жилища в района на бившата консервена фабрика. По време на протеста бяха хвърлени димки и камъни. Това наложи образуването на втори щит от жандармерията.

По-рано общината разпореди спешно събаряне на на постройки, като обясни това с опасенията, че в тях могат да се самонастанят хора. Според протестиращите мерките са закъснели. С възгласи „Оставка“ и освирквания бяха посрещнати кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, който се опитаха да успокоят напрежението.

Очаква се в петък жители на Габрово отново да излязат на протест срещу бездействието на институциите, които, по думите им, не могат да гарантират сигурност на гражданите.

 

Заради напрежението в Габрово вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов свика в Министерския съвет извънредно заседание с ръководството на МВР в четвъртък. След срещата Каракачанов препоръча на кметовете да бъдат по-активни за решаването на проблемa с незаконно пребиваващите в населените места.

Той отбеляза, че полицията си е свършила работата за овладяване на напрежението в Габрово, но трябва да се везмат повече превантивни мерки. През февруари Каракачанов публикува своя концепция за интеграцията на ромския етнос в България. Мерките в нея включваха безплатни аборти, както и лишаване на право за обитаване на съответно населено място, в случай на липса на адресна регистрация.

Премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел, че подобни инциденти винаги изникват с наближаването на избори.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове