Арестуваха двама в Холандия заради опасните яйца, залели Европа

Арестуваха двама в Холандия заради опасните яйца, залели Европа - картинка 1

Супермаркетите изтеглиха от пазара милиони яйца, в България няма внесени

Холандски следователи арестуваха двама заподозрени за инфектирани с инсектицида фипронил яйца. Скандалът се разпространи на изток с откриването на тон замърсен жълтък в Румъния, съобщи medicalxpress.com.

Яйчен жълтък, заразен с фипронил, купен в Германия, беше открит в западния румънски окръг Тимиш, съобщиха от администрацията за санитарно-ветеринарен контрол и безопасност на храните.

Партидата била запечатана в склад. Продуктът не е стигнал до търговската мрежа и ще бъде унищожен. В момента се проверяват птицефермите в цялата страна.

От началото на август от този химикал пострадаха Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Люксембург, Франция, Швейцария, Швеция, където от магазините са изтеглени милиони яйца.

"Става дума за двама управители в компанията, за която се предполага, че е използвала веществото в птицеферми", заяви говорителят на прокуратурата Мариеке ван дер Молен за арестуваните. Холандски медии съобщиха, че компанията се нарича "Чикфренд" (Chickfriend).

Скандалът със заразените яйца избухна преди дни. Милиони яйца бяха изтеглени от продажба в Германия, Холандия и Белгия. Установено беше, че в тях се съдържа отровното вещество фипронил. Почти 180 холандски ферми бяха временно затворени.

Говорителката на Европейската комисия Анна Итконен увери, че отровните яйца "са блокирани, а ситуацията е под контрол".

Фипронилът се съдържа в продукти за борба срещу бълхи, въшки и кърлежи при животните. От няколко години в ЕС има забрана той да се употребява върху растения и животни, които да се консумират от хора.

Според BBC, около 700 000 яйца са били изпратени в Обединеното кралство от потенциално замърсени холандски ферми. Предишната информация беше за 21 000.

От Агенцията по хранителните стандарти (FSA) заяви, че е малко вероятно, че съществува риск за общественото здраве. Въпреки това, 11 продукта, съдържащи яйца, включително сандвичи и салати, са били изтеглени от супермаркетите.

От FSA заявиха, че 700 000 броя са 0.007% от яйцата, които се консумират във Великобритания всяка година. В Обединеното кралство холандските яйца не се продават като яйца с черупки, но се използват в храни с много други съставки - предимно сандвичи или други охладени храни.

Следите от фипронил, които могат да бъдат вредни за хората, са били смесени с други яйца, така че химическите остатъци биха били "силно разредени". Съветът на британската яйчна промишленост заяви, че яйцата с черупки, продавани на потребителите в Обединеното кралство, не са засегнати.

Супермаркетите в Белгия, Холандия и Германия са изтеглили милиони яйца от продажба. Във Великобритания обработени храни, съдържащи яйца, включително сандвичи и салати, са били изтеглени от Sainsbury's, Morrisons, Waitrose и Asda.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове