Археолози откриха доказателство, че Исус е превърнал водата във вино

Археолози откриха доказателство, че Исус е превърнал водата във вино - картинка 1

В Евангелието от Йоан се казва, че едно от първите чудеса, извършени от Исус на сватба в Кана, било превръщането на водата във вино

Израелски археолози откриха близо до древния град Кана Галилейска работилница за направа на големи ритуални делви, за които се говори в библейската история за превръщането на водата във вино, пише в. „Джерузалем поуст”.

В Евангелието от Йоан се казва, че едно от първите чудеса, извършени от Исус на сватба в Кана, било превръщането на водата във вино, защото виното за гощавката се свършило. Исус казал „да вземат шест каменни делви”, които били с вместимост до 39,3 литра. Дълго време учените се съмнявали, че толкова големи съдове са били използвани от юдеите през 1 век.


Оказало се, че са правени от варовик, а не са керамични като останалите домакински съдове. „Причината за избора на материал очевидно е била религиозна, защото по древно еврейските ритуални разбирания керамиката лесно ставала нечиста и трябвало да бъде унищожавана”, обяснява ръководителят на разкопките доктор Йонатан Адлер, доцент от Ариелския университет в Израел.

Варовикът не се смятал за ритуално нечист материал, затова широко се използвал. За изненада на учените работилницата е била в Галилея, макар че по-рано аналогични обекти са откривани главно в Йерусалим.

Учените са открили и изкуствена пещера, в която древните занаятчии добивали материал за съдовете. В пещерата са открити много инструменти и приспособления за направата на делви.
 
 БГНЕС
/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове