Асад призовава за парламентарни избори през април

Асад призовава за парламентарни избори през април - картинка 1

Башар Асад: Парламентарните избори в Сирия да се проведат на 13 април 2016 г.

1/Съобщението идва часове, след като Русия и САЩ публикуваха съвместно изявление за прекратяване на враждебните действия, с начална дата 27 февруари.

Руският президент Владимир Путин подчерта, че примирието няма да включва терористични групи, като ислямска държава и Джабхат ан-Нусра.

Путин призова правителството на Асад и опозицията да подкрепятна плана за действие, приет от Москва и Вашингтон.

Сирийският парламент или народен съвет има 250 членове, избирани за срок от четири години. Мнозинството в парламента в момента се държи от правителствената коалиция, с опозиция Национален фронт за промяна и освобождение и независими депутати, общо с 82 места.

Сирийският опозиционен Висш преговорен комитет обаче отхвърли възможността

за провеждане на парламентарни избори, предаде ТАСС. Говорителят на опозиционната група Наасан Ага заяви, че свикването на изборите на 13 април показва, че президентът на Сирия Башар Асад не възнамерява да изпълнява примирието, което трябва да влезе в сила на 27 февруари.

Според пътната карта, която бе съгласувана във Виена на 14 ноември,

в Сирия трябва да бъде формирано коалиционно правителство, което да подготви новата конституция. Именно тя трябва да послужи като основа за провеждането на парламентарни и президентски избори.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове