Асоциацията на оцелелите от Холокоста към СУ: Махнете нацистите от списъка на почетните доктори на университета!

Асоциацията на оцелелите от Холокоста към СУ: Махнете нацистите от списъка на почетните доктори на университета! - картинка 1

Организацията настоява почетните титли, щедро раздавни на германски политици и професори през периода 1939-1941 г. да бъдат отнети публично

Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца (АОХБТД) изпрати до ректора на Сфийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков писмо, с което настоява от страницата на почетните доктори на университета да бъдат премахнати имената на нацисти, станали известни с престъпленията си срещу човечеството по време на Втората световна война.
Копие на писмото е изпратено до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, до посланика на Полша Мачей Шимански, както и до посланиците на Германия и Израел Кристоф Айххорн и Йорам Елрон.

"Най-смущаващ между тях е Ханс Франк, генерал губернатор в Полша, назначен лично от Хитлер. Франк носи пряка отговорност, както  за безобразията и престъпленията, извършени от нацистите в окупирана Полша през периода 1939-1945, така и за разправата с евреите от Варшавското гето. Както е известно, той е обесен в Нюрнберг на края на войната. Удостоен е с почетното звание доктор хонорис кауза на СУ няколко месеца след назначението му за генерал губернатор. Франк пристига в София и получава титлата си от професор Александър Станишев в присъствието на министър председателя, на всички професори от университета и на много министри. Неговото удостояване е очевидно политически акт, последица от все по-тесните отношения на царска България с нацистка Германия, които, както е известно, са формализирани с подписването на Тристранния пакт на 1 март 1941 година от друг ваш професор, Богдан Филов", пише в писмото, подписано от Леа Коен, председател на АОХБТД и Рафаел Чичек, заместник председател на асоциацията.

Кратък преглед на списъка на удостоените с това звание показва, че то е било раздавано особено щедро през периода 1939-1941 година на германски политици и професори, което отразява прогерманската ориентация на СУ от онзи период.

"С такива звания, между другото, са удостоени Едуард Колраух, един от създателите на печално известните Нюрнбергски закони, както и Бернхард Руст, виден есесовец и също така министър на просветата на нацистка Германия, известен с въдворяването на нацификацията в германските учебни заведения и съветник по създаването на „Бранник“ (Руст се самоубива на 8 май при капитулацията на Германия). В листата на СУ фигурира също и Евалд фон Масов, или по-точно генерал майор СС групенфюрер фон Масов", пишат от асоциацията. 

Напълно необяснимо е как тези военнопрестъпници продължават да фигурират в почетната листа на СУ вече 75 години след края на Втората световна война. В световната практика, званието „доктор хонорис кауза“ е било многократно отнемано на политически или криминално компрометирани лица.  

"Титлата „доктор хонорис кауза“ несъмнено има почетно значение както за нейния носител, така и за университета, който му я присъжда. В тази връзка наистина изглежда безумно присъствието на бивши нацисти-военнопрестъпници в почетната листа на СУ.

Ние Ви призоваваме да вземете спешни мерки, за да изтриете този срам от  лицето на СУ. Надяваме се това да стане на специална церемония, съответстваща на връчването на титлите. Надяваме се също, тази церемония да не бъде организирана в аудитория „Богдан Филов“, което би поставило още една въпросителна върху моралния интегритет и историческите и политическите мотиви на ръководството на СУ", завършва писмото. 

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове