Асоциацията на оцелелите от Холокоста към Румен Радев: Чистите авторитета на държавата с подменена версия на историята

Асоциацията на оцелелите от Холокоста към Румен Радев: Чистите авторитета на държавата с подменена версия на историята - картинка 1

Организацията възразява срещу ползването на мнимото "спасение на всички евреи" като индулгенция срещу всички сегашни безобразия с белези на нацизъм

Българската Асоциация на оцелелите от Холокоста и техните деца разпространи декларация срещу използването на мнимото "спасение" на българските евреи през Втората световна война, като аргумент в защита на авторитета на държавата.

Повод за декларацията е днешното изказване на президента Румен Радев, който коментира последствията от расисткия скандал по време на мача България-Англия в понеделник, 14 октомври, с думите:

"Недопустимо е народ, спасил всички свои евреи по време на Втората световна война, да бъде обвързван с расизма".

Тази фраза беше тиражирана от БНР, но на сайта на Президенството изказването се появи в редактиран вид:

"Крайно неприятно е България, която спаси 50 хиляди евреи и не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта, да бъде олицетворявана с расизъм", което е малко по-близо до историческата истина.

Според всички съвременно проучвания и данните от националните дипломатически архиви на Швейцария, Германия и Испания, отделни политически дейци, представители на културния елит и общественици, с помощта на голяма част от българския народ и Православната църква успяват да спасят около 48 хил. евреи от старите територии на Царство България, но 11 343 евреи от присъединените към държавата Макединия и Беломорска Тракия са депортирани от българските власти и повечето загиват в лагерите на смърта в Полша.

Това противоречие с официално натрапваната версия за пълното "спасение" неведнъж разпалва яростни спорове между наследниците на жертвите на Холокоста на Балканите и представители на казионната българска историческа наука.

 

Пълният текст на Декларацията:

Президентът Румен Радев е заявил днес, че било “недопустимо народ, който е спасил ВСИЧКИТЕ си евреи, да бъде обвързвам с расизма”.

В тази връзка Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца най-енергично протестира срещу използването на една подменена версия за съдбата на евреите, като нееднократно употребяван аргумент в полза на авторитета на българската държава (шрифтът е на редакцията).

Нееднократно сме заявявали и посочвали ролята на държавния антисемитизъм от периода 1936-1944, в резултат на който българските евреи са били подложени на унизителни и тежки преследвания, а техните братя и сестри от окупираните от царска България територии - депортирани от българските власти в нацистките лагери за изтребление.

Тези факти са безспорно исторически доказани и тяхното отрицание от българския държавен глава е оскърбление към паметта на загиналите и на хилядите страдалци .

Ние никога няма да се съгласим с подобна подмяна и не желаем еврейството в България непрекъснато да бъде инструментализирано по срамен начин, както господин Радев си позволява да го прави. В речите си по този повод двама израелски президенти -  Шимон Перес и Рувен Ривлин  - са изразили категорично позиция по отношение на историческите факти, с която господин Радев би трябвало да се съобрази.

Българският народ е велик и достоен и негови синове и дъщери са помагали на евреите през тежките години на преследвания, които нашите семейства помнят, както и помнят поименно своите спасители. Това не променя историческата истина, че българската държавност през различни периоди е преследвала евреите като такива, както и фактът, че антисемитизмът е бил идеология на масови организации.

Президентът Радев би трябвало да отчете, че някои от тези организации се възраждат под безразличния поглед на управляващите, което води логически до организирани прояви като факелни шествия, чествания на исторически компрометирани с антисемитизъм личности , подмяна на историята и други. Една от многото такива прояви е и поведението на футболните фенове на последния мач, което стана причина световната общественост най-после да обърне внимание на опасно възраждане на тенденции от времето на фашизма и националсоциализма.

Изразяваме нашето разочарование от позицията на президента, който вместо искрено да признае тревожните факти, се ангажира със словесна козметика на случилото се на стадион “Васил Левски”.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове