Астероиди с имената на велики българи

Астероиди с имената на велики българи - картинка 1

Не можете да повярвате, но да, това е факт!

Има факти, с които всеки българин се гордее! Едва ли някой е забравил историята на владетели като Аспарух, Крум, Симеон Велики и Калоян. Естествено, че не, но се питате защо ги споменаваме точно днес и сега. Причината е, че

международният астрономически съюз одобри предложените от наши астрономи имена на наши велики личности.

Откритите от Обсерватория "Звездно общество А79" астероиди бяха кръстени на Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарскии и Раковски, съобщиха от обсерваторията.

След проведена миналата година анкета, повечето българи гласуваха за Аспарух, но нашите астрономи решиха да увековечат повече наши известни личности, за което получават нашите адмирации.

"Ние сме преди всичко патриоти и този символичен жест допринася за историята на нашата родина!", коментира д-р Фратев от А79.

Поради факта, че руски учени са кръстили астероид с името Борис, то българското предложение беше наименувано като Boris-Mikhail = 2009 QS33.

До дни за всеки от нашите велики българи сайтовете на НАСА и всички международни каталози ще добавят и кратка биографична справка. Наред с Ботев и Левски в Космоса "полетяха" и други наши исторически личности, а това е най-малкото което може да направим, заявяват от А79.

Това е добрата новина днес. Наред с насилието, политическите драми и международните кризи, е хубаво да се появяват от време на време и такива събития, не мислите ли? Да, правилно сте прочели, наричаме ги събития, че дори и добавяме определението "значими".

Целта ни не е да "наблягаме" на факта, че тези българи са велики. Не! Ще оставим историческите данни сами да говорят... Избрахме да Ви представим ви някои от най-големите победи на хан Аспарух, хан Крум, Симеон Велики и цар Борис. Нека историческите факти говорят:

Хан Аспарух

В годините на тежка криза Аспарух е човекът създал Първата българска държава и утвърдил ролята ѝ на европейската политическа сцена, след като побеждава византийците при Онгъла. Името му носи град Исперих и на него са наречени улици в много български градове. На основателя на България са посветени и много книги и филми. Сред най-големите мостове в България е Аспаруховият мост във Варна.

Хан Крум

Той е наречен законодателят. При него ръката на закона е била наистина тежка. Крумовите закони и днес се използват като синоним на силна съдебна власт. Освен с това, ханът е известен с отличните си умения на пълководец. Най-значимата му битка е с византийците, начело с Никифор. Ето и накратко историческата хронология на самата битка.

През май 811 г. Никифор І Геник предприема втори поход срещу България. Крум предлага мир, но му е отказано. Ромеите преминат източните старопланински проходи и след тежки боеве през месец юли 811 г. превземат столицата Плиска и я разграбват и опожаряват.

Хан Крум организира опълчение, прегражда проходите, привлича аварски отряди, въоръжава дори и жените. Решителният удар е нанесен във Върбишкия проход. На 26 юли 811 г. хан Крум спечелва най-голямата победа над византийска армия, като обезглавява самия император. От черепа на Никифор, превърнат в ритуална чаша, ханът пие наздравица в чест на победата.

Симеон Велики

Оставаме по времето на Първото българско царство. Затова няма как да пропуснем и "Златния век" на България. Ето, накратко подвизите на "царя на всички българи и ромеи":

Симеон I Велики е български владетел, управлявал Първата българска държава от 893 до 927 година. Успешните войни на Симеон срещу Византия, маджарите и сърбите довеждат до най-голямото териториално разширение на България в цялата нейна история и я превръщат в най-силната държава на тогавашна Източна Европа. Неговото царуване е и период на културен разцвет, наричан по-късно Златен век на българската култура.

Борис I Покръстител

Св. княз Борис I Михаил е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г.  Макар и да не е бил "отличен пълководец", той бил далновиден владетел. Знаел е, че християнството ще донесе обединение на всички славяни.

Предполагаме, че се питате защо Ви казахме всичко това? Е, за да се гордеете. Защото нашата история е дълга и интересна. Ние сме една от най-старите държави в Европа и имаме какво да дадем на света (исторически). Наближава 3-ти март и макар празникът да символизира друго значимо събитие - Освобождението, хубаво би било да помним и тези владетели, защото те са дали много на нашия народ.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове