AstraZeneca Vs Pfizer BioNTech

AstraZeneca Vs Pfizer BioNTech - картинка 1

Оксфордската ваксина е по-ефективна след една доза и срещу тежко протичане. Американо-германската има малко странични ефекти

Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет не просто не е по-лоша от тази на Pfizer/BionTech, но има и някои предимства, макар да не разчита на по-новата иРНК технология. Това сочи мащабно изследване за ефекта и на двете ваксини в Шотландия след първата доза, проведено от Единбургския университет и местната здравна агенция.

Изследването е направено на база данни от цялото население на Шотландия – 5,4 млн. души, от които 1,14 млн. души са ваксинирани между 8 декември и 15 февруари. Учените са сравнявали ваксинираните с подходяща извадка от неваксинираните. Изследването още не е преминало пълна рецензия.

 

От 28 до 34 дни след първата доза AstraZeneca е 94% ефективна срещу хоспитализация. За същия период Pfizer осигурява 85% ефективност срещу хоспитализация.

В добавка AstraZeneca е и по-ефективна срещу тежко протичане. Според данните тя защитава практически 100% от развиване на COVID-19 с тежки и опасни симптоми. Резултатът на Pfizer също е много добър, но по-нисък – ваксината защитава на 90% от тежко протичане.

 

Най-добрата новина от проучването всъщност е голямото ниво на защита само след една доза. Това не означава, че втората доза е излишна, напротив, тя увеличава защитата, и по-важното, стабилизира я във времето – макар за второто все още да има малко данни за момента.

Изследването потвърждава и факта, че при ваксината на AstraZeneca по-късната втора доза води до по-висока защита. По последни данни, ако бързаме с втората доза и ни я бият 28 дни след първата, което е минималното време, общата ефикасност на ваксината (срещу заразяване) ще се вдигне на 76%. Ако обаче изчакаме 12 седмици, ефикасността ще се вдигне до 82%.

 

Добрата новина е, че у нас в листовката на AstraZeneca е изрично посочено: „Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата доза“. Това означава, че нищо не ви спира да отидете за втора доза след 4 или 12 седмици.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове