Атентаторът от Париж планирал още атаки

Атентаторът от Париж планирал още атаки - картинка 1

Заловеният в Брюксел участник в парижките атентати Салах Абдеслам е планирал нови терористични актове от белгийската столица

9/ Заловеният в Брюксел участник в парижките атентати Салах Абдеслам е планирал нови терористични атаки от белгийската столица. Това е признал самият той при разпитите, съобщи министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс, цитиран от БНР.
Абдеслам заявил, че е бил готов да рестартира нещо от Брюксел. Белгийските власти приели това твърдение на джихадиста сериозно, тъй като при първите обиски открили много оръжия, включително тежки.
Разкрита била и нова мрежа от съмишленици на  Абдеслам в Брюксел.
Рано тази сутрин мозъкът на атентатите в Париж е преместен в най-строго охранявания затвор в Белгия – в Брюж, съобщават местни медии.
От 2008 г. в него е създадено специално помещение, в  което могат да излежават присъди най-опасни престъпници и терористи. Килиите са с двойни врати. Те са оборудвани така, че затворникът нито може да избяга, нито да се нарани.
Надзирателите са преминали през специален режим на подбор, подготовка и скрининг.
Вчера той беше официално обвинен за тероризъм и убийства. От страна на френските власти е поискано той да бъде екстрадиран във Франция, но адвокатът му съобщи, че Абдеслам не желае това.
Абдеслан е считан за основен организатор на тройния атентат в Париж на 13 ноември, при който загинаха 127 души, а други 350 бяха ранени.

 

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове