Атентатът срещу папата

Атентатът срещу папата - картинка 1

Преди 36 години Али Агджа стреля срещу папа Йоан-Павел II

На 13 май 1981 г. Мехмед Али Агджа, член на турската терористична организация „Сивите вълци”, извършва Атентат срещу Йоан Павел II. Покушението се разиграва на площад „Свети Петър” пред 10 000 души, които чакат благословията на светия отец.

Откритият автомобил на Йоан Павел II пъпли бавно сред множеството. В един момент проехтяват изстрели. Според полицията те са били четири, два улучват главата на римокатолическата църква, а другите попадат в туристки от САЩ и Ямайка.
Папата пада в ръцете на сътрудниците си, охраната на Ватикана скача в колата и я откарва през тълпата до изход, където има паркирана линейка. Паниката на „Свети Петър” е огромна. Високоговорителят разнася едно и също съобщение на италиански, английски, френски и китайски език:

„Светият отец беше ранен. Да се помолим за бързото му възстановяване”.
През цялото време до откарването му в операционната зала Йоан Павел II не губи съзнание и смята нападението за дело на повече от един човек. Лекарите установяват, че двата куршума са засегнали коремната област, дясната ръка и лявата му длан. Операцията по изваждането им трае 5 часа и 25 минути.

Разследването установява, че килърът е стрелял с 9-милиметров пистолет „Браунинг” Секунди след изстрелите хората около него избиват оръжието от ръката му. Богомолците са готови да линчуват до смърт атентатора, но полицията го спасява от гнева им.
По-късно задържаният е идентифициран като Мехмед Али Агджа. По онова време той е на 23 години, член на „Сивите вълци”. Според свидетели още един мъж (тъмнокос и мургав, с чанта) е бил забелязан да бяга от местопрестъплението. Полицаите обаче са убедени, че Агджа е действал сам. В джоба му са намерени бележки, изписани на турски език, една от които гласи:

„Убивам папата в знак на протест срещу империализма на СССР и САЩ, както и срещу геноцида, провеждан в Салвадор и Афганистан”.


На процеса терористът съобщава за връзка с българските тайни служби. Световните медии веднага лансират темата и тя става известна като „българската следа”. Заради показанията на Агджа е задържан служителят от представителството на БГА „Балкан” в Рим Сергей Антонов. Цялата българска общественост застава зад каузата за невинността на Антонов.

Той е оправдан „поради недостиг на доказателства” от римския съд едва през 1986 г. При посещението си у нас през 2002 г. папа Йоан Павел II уверява президента Георги Първанов, че никога не е вярвал България да е била замесена.
Две години след атентата светият отец посети Агджа в затвора и му даде прошка.

Никога обаче не се срещна със Сергей Антонов. Йоан Павел Втори си отиде от този свят на 2 април 2005 г.

1346 г. - Йоан VI Кантакузин става император на Византия.
1497 г. - Папа Александър VI отлъчва Гироламо Савонарола, доминикански свещеник и владетел на Флоренция.
1501 г. - Америко Веспучи започва своето плаване на запад, в което установява, че Христофор Колумб е открил новия континент Америка.
1647 г. - 106 години след основаването си Сантяго (Чили) е почти изцяло разрушен от земетресение.
1787 г. - Единадесет кораба със затворници напускат Портсмът, Англия, за да основат каторжническа колония в Австралия.
1830 г. - Еквадор се отделя окончателно от Велика Колумбия.
1846 г. - Мексиканско-американска война: САЩ обявява война на Мексико.
1880 г. - В Ню Джърси Томас Едисън тества за първи път своята електрическа жп линия.
1888 г. - В Бразилия с подписването на т. нар. „Златен закон" е отменено робството. Чества се като Ден на мулата (Dia do Mulato).
1909 г. - За първи път е проведена колоездачната Обиколка на Италия.
1912 г. - Във Великобритания са създадени Кралски Въздушни корпуси (Royal Flying Corps/RFC).
1913 г. - Открита е сградата на Централната минерална баня в София, построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов.
1917 г. - Три селски деца виждат обявлението на Света Дева Мария край Фатима (Португалия).
1922 г. - Със закон Столичната община е разделена на 6 района.
1932 г. - Създадена е Военната академия за механизация и моторизация в Москва.
1939 г. - В Блумфилд (Кънектикът) започва емисии първото обществено УКВ-радио.
1940 г. - Втората световна война: Започва нашествие на Германия на територията на Франция.
1943 г. - Втората световна война: Германските и италианските войски в Северна Африка се предават на силите на Антихитлеристката коалиция.
1958 г. - Група френски офицери извършват преврат в Алжир и поставят условие да бъде сформирано национално правителство под ръководство на Шарл дьо Гол, за да се подсигури френския контрол над Алжир.
1967 г. - Д-р Закир Хюсеин става първият мюсюлманин - президент на Индия.
1981 г. - Мехмед Али Агджа извършва Атентат срещу Йоан Павел II на площад Свети Петър в Рим.
2001 г. - Основан е Солунският еврейски музей.
2007 г. - Започва строителството на Моста Видин-Калафат между България и Румъния.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове