Австралия покани белите хора от Южна Африка да се преместят в "цивилизована страна"

Австралия покани белите хора от Южна Африка да се преместят в "цивилизована страна" - картинка 1

"Те дават своя принос и ни правят по-добра страна. Такива мигранти искаме да приемем в страната си", каза австралийският вътрешен министър Питър Дътън

Австралийският вътрешен министър Питър Дътън заяви, че белите фермери в Южна Африка са подложени на гонения и би искал да ги доведе в цивилизована страна като Австралия, съобщи ДПА.

Според министъра въпросът за белите фермери заслужава специално внимание, защото са заплашени от насилие и конфискации на земи. Той добави, че е наредил на своето министерство да проучи дали те могат да получат бежански или хуманитарни визи за Австралия, включително на основание, че са подложени на гонения в собствената си страна.

Дътън заяви пред австралийското радио 2GB, че южноафриканската общност в Австралия работи упорито и се интегрира добре в страната.

"Те дават своя принос и ни правят по-добра страна. Такива мигранти искаме да приемем в страната си", добави министърът.

Въпросът за собствеността над земята е изключително спорен в Южна Африка. Белите фермери притежават близо 75 на сто от селскостопанските земи. Те обаче са под 10 на сто от населението, припомня ДПА.

Южноафриканското външно министерство изрази съжаление, че австралийското правителство не е използвало достъпните дипломатически канали, за да изрази притесненията си или да поиска обяснения.

"Няма никаква причина което и да е правителство да подозира, че някой южноафриканец е в опасност от собственото си демократично избрано правителство", се казва в изявлението.

Ръководеното от Дътън министерство е било критикувано от ООН и правозащитни организации за твърдата си имиграционна политика, припомня ДПА.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове