Австрия изгони руски дипломат заради промишлен шпионаж

Австрия изгони руски дипломат заради промишлен шпионаж - картинка 1

Руското посолство във Виена изрази възмущение от решението на австрийските власти

Австрия обяви за персона нон грата и гони от страната руски дипломат, съобщава ТАСС. Според МВнР на страната работата на руснака противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"Мога да потвърдя, че руски дипломат ще бъде изгонен от страната. Поведението му противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", заяви говорителят на външното министерство Клаудия Тюрчер в коментар.

Тази сутрин в. "Кронен Цайтунг" съобщи, че Австрия за първи път обявява руски дипломат за персона нон грата и той трябва да напусне територията на страната до 1 септември.

Според вестника, дипломатът е заподозрян в промишлен шпионаж - събирал информация чрез австрийски гражданин в едно от австрийските високотехнологични предприятия. Австриецът обаче информирал ръководството си за шпионажа в предприятието и посочил руския дипломат. Последният е отказал да показания, като се е позовал на дипломатическия си имунитет.

Руското посолство във Виена изрази възмущение от решението на австрийските власти и изрази увереност, че ще последва огледална реакция от страна на Москва.

"Възмутени сме от неоснователното решение на австрийските власти, вредящо на конструктивните руско-австрийски отношения. Уверени сме, че огледалната реакция на Москва няма да закъснее", заявяват от посолството.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове