„Аз, което съм построил, вие не може да боядишете“

„Аз, което съм построил, вие не може да боядишете“ - картинка 1

Борисов вече може да бъде наречен новият Тато!

Преди дни нашият премиер Бойко Борисов даде интервю за агенция ПИК. Интересното, което ни направи впечатление, бе начинът, по който Борисов отговори на въпроса какво ще пожелае на внука си - в каква България да живее.

„Ще се вози на метро, ще вижда какво е построил дедо му – църкви, манастири, магистрали, ЖП линии, пречиствателни станции, музеи… Ще вика: Ей, не може да боядисате това, което дедо ми е построил. Другото си заминава, а построеното остава.“

Този отговор на премиера много ни напомня на бившия първи в държавата Тодор Живков, чиито думи са почти същите – „аз, което съм построил, вие не може да боядишете“. Всеизвестният факт е, че Борисов е бил един от най-доверените охранители на Живков. И може би не е за учудване, че той използва негови цитати – нарочно или не!

Като цяло не може да отречем, че поведението на Бат‘ Бойко много ни напомня на Тато. И като език, и като държание, абе по всичко. Спомняме си добре езика на Живков по време на дипломатически визити. Той често смайваше чужди държавници със своето непринудено, понякога недодялано поведение – потупваше свойски по рамото  президенти на западни държави, целуваше се редовно с другите генерални секретари на братските комунистически партии от страните членки на Варшавския договор, а и бе провъзгласен за доктор хонорис кауза на Токийския университет по време на едно от посещенията си в Япония.

Бойко прави абсолютнo същите неща. Прегръща и целува наред световните лидери, които идват на посещение у нас.

Отделно ролята на Борисов като „човек от народа“ е типична за Тато, пък и не само за него, а като цяло за авторитарния лидер. Спомняте си „златните години“ на Бат‘ Бойко, когато от сутрин до вечер се показваше по всички възможни медии. Това бяха годините след 2009, когато той за пръв път стана премиер на България. Е, напомня ли ви на нещо? Като например времето преди 1989, когато медиите отразяваха само и единствено Тодор Живков. Е, тогава не е имало опозиционна медия, но и след 2009 почти всички медии „боготворяха“ новият спасител.

По всичко си личи, че премиерът си поддръжава на бившия първи, въпреки че се „бие в гърдите“ колко големи демократи са всички от партията ГЕРБ. А, местоимението „АЗ“ му е любимо.

Спира обществени поръчки, когато си иска, заканва се да „въведе ред“ в политическия живот на България, е, Вие преценете каква политика води Борисов.  

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове