"Аз съм с куче - 2": Приютите за бездомни животни само гълтат пари

"Аз съм с куче - 2": Приютите за бездомни животни само гълтат пари - картинка 1
Снимка: БГНЕС
"Аз съм с куче - 2": Приютите за бездомни животни само гълтат пари - картинка 2
Снимка: БГНЕС

А популацията на бездомните кучета и котки не намалява!

Приютите за бездомни животни не са хуманни – в тях непрекъснато потъват огромен брой средства, а популацията на бездомни кучета и котки не намалява. Около тези изводи се обединиха близо 100 души, които се събраха пред Народното събрание на протест, предава БГНЕС.

В протестното шествие под мотото "Аз съм с куче" взеха участие и много четириноги другари на защитниците на животните. Целта им е също така и да насочат общественото внимание към проблема с бездомните животни и да се спре насилието над тях.

Общинският съветник от Реформаторския блок Марта Георгиева коментира, че непрекъснато изтичат безотчетни средства, а проблемът не се решава. Георгиева посочи, че досега протестите са били насочени предимно към общините, защото те извършват тази огромна злоупотреба без да решават проблема с бездомните кучета и така има непрекъснат теч на обществени средства.

Народното събрание засега отказва да се намеси и да регламентират начина за управление на тези средства от общините.

От година и половина се обсъжда национална стратегия,

която може да зададе рамката, как по метода "Кастрирай и върни", препоръчан от Световната здравна организация,  този проблем може да бъде решен в цялата страна.  Между първо и второ четене обаче миналата седмица, по нерегламентиран начин една неизвестна работна група вкарва промени в текста, които "правят на пух и прах" тази стратегия, посочи Георгиева.

БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Според нея с тези промени отново се оставят

общините да правят каквото си искат, т.е. да продължат изграждането на приюти, което е само теч на средства и няма ефект върху популацията,

но този път за тази дейност вече ще получават и държавни средства. "Непрекъснато, откакто съм станала съветник, изисквам от администрацията на Столична община отчети къде отиват средствата", посочи тя. Освен това се правят и предложения за това да стане свободен достъпът до приютите, за да са открити за гражданите, защото тези съоръжения са направени и се издържат с обществени средства, но не са свободно достъпни. Георгиева посочи още, че днес например има ден на отворените врати в приюта в Горни Богров. Тя се надява тази практика да продължи и през останалото време.
Повечето протестиращи бяха убедени, че

в приютите за бездомни животни не отиват никакви пари, а повечето средства се крадат,

защото се вижда, че не се правят никакви промени, а в същото време непрекъснато се увеличават средствата за издръжка на тези места. Хората са внесли в Народното събрание и протестна декларация срещу текстовете, които гласува Комисията по земеделие храни в парламента в сряда (30 март). Има съществени разминавания с това, което е било разработвано повече от година от работна група в Министерство на земеделието и е било консенсусно за всички страни и е минало през първо четене. Това, което беше гласувано сега, обезсмисля Националната програма и прави така че едни средства на данъкоплатците няма да отидат реално за решаване на проблемите, а за безсмислени дейности като строене на регионални приюти, които не са хуманни и не са ефективни. Това заяви Габриела Пападопулу, председател на сдружение "На ти с природата".

Александра от Стара Загора също бе дошла с кучето си, за да подкрепи протеста. Тя разказа, че си е взела четириногия приятел от улицата, независимо, че има и котка вкъщи, също прибрана от улицата.


/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове