Бахтало тумаро Васили! Бахтало Нево Бреш!

Бахтало тумаро Васили! Бахтало Нево Бреш! - картинка 1

Честита Василица, честита ви Ромска Нова Година!

Един от най-големите и най-почитаните празници, които празнуват всички роми е Василица или Банго Васил (куцият Васил), отбелязван на 14 януари. Този празник трае два или три дни, като навечерието му е Бъдни вечер, първият ден е Василица, вторият – Банко Васил, а третият “патерицата”. Бъдни вечер е семеен празник с постни ястия, обреден кравай “боговица”, който се разчупва и се изяжда от всички.

На Василица сутринта децата обикалят комшийските къщи и сурвакат за здраве, за благополучие, за късмет, за плодородие.

Повсеместно срещано е коленето на “курбан” за Банго Васил – най-често това е петел или гъска. Птицата се пече пълнена с ориз, но не се изяжда наведнъж, за да може от месото да се даде и на гостите, които ще дойдат. На трапезата има още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Има много легенди за произхода на празника. Според една от тях Свети Василий спасил ромите от удавяне във водите на бурно море, като има пратил ято гъски, на чиито гърбове те се качили и стигнали до брега.

Друга легенда разказва, че Банго Васил е бил куц овчар, който помогнал на свой събрат в беда.

Трета легенда разказва, че всички се оплаквали от циганите и Господ заповядал на светиите да ги изтребят. На св. Василий и св. Георги им дожаляло и скрили по едно циганче, единият – момче, другият – момиче.

Минало време, дошъл празник. Седнали да празнуват, но нямало никаква веселба. Тогава двамата светци довели децата, които спасили. Циганчетата започнали да пеят и да танцуват и настанала веселба. Разбрали, че и без тях не бива. Така циганският род бил спасен.

Веднъж циганите огладнели и за да се заситят, започнали да берат и да ядат къпини. Целите се нацапали с тях

и тогава ги видял дяволът. Уплашил се, че станали по-дяволи от него и решил да ги изтреби.

Подмамил ги да минат по един мост и като тръгнали по него, моста започнал да се руши, а те да падат във водата и да се давят. Тогава на помощ им се явил Банго Васил (Куцият Васил) и започнал да гони дявола, защото имал заръка от Бога да пази циганите. Дяволът се скрил, а Банго Васил започнал да се моли на Бог и мостът взел да се затваря. Те успели да преминат   били спасени.

Имало един цар, който искал да избие ромите. Банго Васил го завел в една градина, където имало много цветя и попитал този цар дали му харесва. Той казал, че не му харесва, защото цветята в градината били всички еднотипни и едноцветни. Преместили се в друга градина, където цветята в градината били от всички видове цветя и всички цветове. Тогава Банго Васил попитал отново царя дали тази пъстра градина му харесва, той отговорил с да, но това му личало дори по усмихнатото лице.  Така царят разбрал посланието и решил да не убива циганите, а този ден станал празник за ромите и се чества на 14 януари.

С какво друго ще запомним днешната дата:

1477 г. - Московският велик княз Иван III завладява Новгород.

1539 г. - Испания анексира остров Куба.
1690 г. - В Германия е създаден духовият инструмент кларинет.
1701 г. - В Русия е създадено първото морско училище.
1724 г. - Филипе V абдикира от престола на Испания в полза на сина си Луис I, но седем месеца по-късно се връща на трона, поради смъртта на младия крал от вариола.
1762 г. - Със смъртта на императрица Елисавета става възможно прекратяването на седемгодишната Руско-пруска война.
1897 г. - За първи път е изкачен най-високият връх в Южна Америка Аконкагуа.

1901 г. - В София е пуснат първият електрически трамвай.

1943 г. - Втората световна война: В Казабланка се провежда среща между Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт за обсъждане на съвместните действия през следващата фаза на войната.
1954 г. - Основана е корпорацията Америкън Моторс.
1967 г. - Речта на уволнения от Харвард професор Тимоти Лири, изнесена по време на The World's First Human Be-in в Сан Франциско дава начало на световното движение Хипи.

1972 г. - Маргрете II става кралица на Дания.
1985 г. - Тенисистката Мартина Навратилова печели своя стотен турнир.
1993 г. - В Балтийско море потъва полският ферибот "Ян Хавелиуш", загиват 55 души екипаж и пътници.
1994 г. - България се включва в инициативата на НАТО Партньорство за мир.
2004 г. - Грузия възстановява националния си флаг, използван преди 500 години.


2005 г. - Спускаемият модул на апарата от съвместната програма на НАСА и ЕКА Касини Хюйгенс достига до повърхността на Титан

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове