Бан Ки-Мун: Кризата с бежанците изисква увеличаване на световната солидарност

Бан Ки-Мун: Кризата с бежанците изисква увеличаване на световната солидарност - картинка 1

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун

Снимка: ABC News

ООН търси отговор на най-голямата криза с бежанци

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви днес в Женева, че кризата със сирийските бежанци изисква увеличаване на световната солидарност, и призова развитите страни да приемат половин милион сирийци в следващите три години, предаде Франс прес.
"Събрали сме се тук, за да намерим отговор на най-голямата криза с бежанци и разселени хора на нашето време", каза Бан при откриването на международна конференция на ООН, чиято цел е да бъдат намерени приемащи страни.
"Съседите на Сирия дадоха пример за изключително гостоприемство", каза Бан и припомни, че Ливан е приютил повече от един милион сирийци, Турция - над 2,7 милиона, а Йордания - над 600 000.

По думите на генералния секретар целият свят печели от приемането на бежанци,

защото те донасят със себе си нови таланти и умения на места, където работната ръка е застаряваща. "Опитите да бъдат представяни в лоша светлина са не само обидни, но и фактически некоректни", смята той.
Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди от своя страна изтъкна "влошаващите се" условия на живот на бежанците в съседните на Сирия страни. Той отбеляза, че близо 90 процента от сирийските бежанци живеят под прага на бедност.

http://big5.bg/
Филипо Гранди: Затваряме врати и издигаме бариери
Снимка: big5.bg

"Не можем да решим глобалната бежанска криза, като затваряме врати и издигаме бариери",

заяви той, визирайки сключеното между ЕС и Турция споразумение за мигрантите. Върховният комисариат на ООН за бежанците неколкократно изрази безпокойство относно този договор, целящ да сложи край на трафикантските мрежи, припомняйки, че гарантирането на правото на убежище трябва да бъде приоритетно, отбелязва агенцията. 

Гранди изрази съжаление, че повече от 50 процента от обещаните през февруари на дарителска конференция в Лондон 11 милиарда долара за подпомагане на Сирия и съседните й държави още не са изплатени.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове