Банани всеки ден? ДА!

Банани всеки ден? ДА! - картинка 1

Вкусен, хранителен и достъпен

От известно време насам е много модерно да консумираме така наречените "суперхрани".

Преди 10 години никой не споменаваше за киноа, лимец или годжи бери, а днес те са навсякъде. Забелязали ли сте, че почти всички големи вериги отварят специален щанд за диетични и "био“ продукти? А рекламите за полезни храни се разрастват все повече.

Истината е, че не бива да забравяме добрите стари плодове и зеленчуци, които познаваме и които могат да имат магично действие върху организма.

Днес ще обърнем по-специално внимание на бананите. Те са вкусни, много хранителни и напълно достъпни. Ето и останалите причини да ги консумирате всеки ден.

1. Доказано е, че бананите предпазват от инфаркт и инсулт. Причината е в голямото количество калий, което съдържат. Известно е и че вълшебният плод понижава кръвното налягане.

2. Помагат срещу депресията. Триптофанът и магнезият в бананите имат успокояващо действие върху мозъка и премахват чувството за тревожност.

3. Успокояват стомаха. Бананите предпазват от стомашни киселини и диария.

4. Намаляват риска от развиването на диабет тип 2. Бананите са богати на витамин А, който може да предотврати различни хронични заболявания и дори някои видове рак.

5. Те са полезно гориво за организма ни. Калият предпазва мускулите от претоварване и е много подходящо да го консумирате два часа преди тренировка, освен това спомага и за производството на червените кръвни клетки.

6. Бананите са подходяща храна и за след физическо натоварване. За да ни дадат енергия и са много по-полезни от спортните напитки, които са толкова популярни в последно време.

7. Бананите спомагат храносмилането. Защото съдържат фибри, а те са известни като надежден помощник за доброто храносмилане, освен това са полезни и за сърдечно-съдовата система.

8. Помагат срещу сутрешно гадене и успокояват предменструалните симптоми. Бананите съдържат витамин В6, който спомага когнитивните функции и предпазва от определени видове рак.

9. Подобряват метаболизма.  Бананът е диетичен плод, който съдържа и манган – важна хранителна добавка, която намалява риска от инсулт, инфаркт, остеопороза и други опасни заболявания.

10. Те са добър помощник в преборването на настинките. Когато настинем винаги първо се сещаме за цитрусите, но истината е, че бананите също са добър източник на витамин С.

11. Могат да предотвратят астматични пристъпи. Научни изследвания доказват, че децата, които ядат банан всеки ден, много по-рядко развиват астматични симптоми, отколкото другите.

12. Бананите са полезни за мозъка. Въглехидратите, калият, витамин В6 и магнезият, които се съдържат в плода, подпомагат чудесно мозъчната дейност.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове