Банките внесоха проекта си за кредитна ваканция

Банките внесоха проекта си за кредитна ваканция - картинка 1

Последната дума има БНБ

Асоциацията на банките в България е внесла вчера сутринта в БНБ предложението си за т. нар. "кредитна ваканция", съобщава OFFNews.

 

Единен проект на правила за налагането на частен мораториум върху плащанията по банкови кредити бе поискан на 3 април от Управителния съвет на Българската народна банка. Те имаха 5-дневен срок, за да го представят и това е направено вчера. Оттук нататък БНБ трябва да излезе с окончателно решение по него - дали да го одобри, или не, дали да внесе промени в него и ако да, какви.

Решение може да има днес, утре, вдругиден - прогнозираха от АББ.

Облекчения ще бъдат въведени във връзка с извънредното положение у нас с цел ограничаване разпространението на Covid-19. Ограничаването на мобилността на хората чрез него води със себе си негативни икономически последствия, включително увеличение на безработицата. По тази причина кредитополучатели са поставени в ситуация на невъзможност да погасяват заемите си.

Според Нова тв, която цитира председателя на АББ Петър Андронов, в проекта се съдържа предложения за: 3 до 6 месеца кредитна ваканция, при която в посочения срок не се плащат вноски по кредитите, и възможности за облекчаване на връщането на заемите, като това не се отнася за бързите кредити от небанкови институции; спиране на откриването на нови производства срещу длъжници и продаване на  тяхно имущество с цел погасяване на задължението.

Дали тези предложения ще бъдат приети зависи от БНБ. Решението на Централната банка може да измени условията и да бъде приложен различен подход.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове