Бароковите фасади в Скопие отиват в историята

Бароковите фасади в Скопие отиват в историята - картинка 1

Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец

Новият кмет на македонската столица Петре Шилегов издаде заповед за спиране на превръщането на десетки сгради в Скопие в стил барок.

Заповедта веднага влиза в сила и се отнася за 95 сгради, чиито фасади трябвало да се преобразят в барок, съгласно разпорежданията на бившия кмет на Скопие Коце Траяновски.

„Със спирането на този проект ще спестим над 50 млн. денари от парите на данъкоплатеца”, каза Шилегов, след като оповести решението в Скопие.

Правителството на Зоран Заев започва с премахването на част от паметниците от т.нар. проект "Скопие 2014", първият ще е този на Андон Янев-Кьосето, който бе издигнат пред Съдебната палата в македонската столица.

Проектът "Скопие 2014" започна при управлението на предишния премиер Никола Груевски. Този проект напълно промени центъра на Скопие. Малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността. През 2011 година там бе поставен огромният, 13-метров, паметник на античния пълководец Александър Македонски, струващ повече от 10 млн. евро.

Около него има още десетки други паметници - като се започне от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар. Над реката бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници.

Всички фасади в центъра бяха променени в барок. Правителствената сграда също бе променена в барок.

Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове