Бебетата също общуват

Бебетата също общуват - картинка 1

Мъниците са по-умни отколкото предполагате

Преди да започне да говори, детето дълго се подготвя за това предизвикателство. Новороденото гледа, слуша и учи. То може да разпознава гласа на майка си и да обръща глава по посока на звука, за да види откъде идва. Наблюдава внимателно, докато му говори или пее, но все още не може да отговори на това, което чува. Бебето общува чрез кожата и допира, усеща топлината и нежността на прегръдката и това го успокоява. Разпознава майка си по аромата й, а кърменето е първият момент на споделяне между него и най-близкия му човек. И в началото бе плачът – няма нищо по-нормално, колкото и стресиращо да е за родителите, от това бебето да привлича вниманието им чрез плача. Той е неговото универсално средство за комуникация в този ранен етап на развитие и му помага да усъвършенства гласовите си възможности.

Бебето на 1 месец
То започва да използва различни видове плач, за да съобщи нуждите си – с времето родителите се научават да диференцират различните видове плач или мрънкане в зависимост от това, което бебето иска – да бъде нахранено, преобуто, приспано, да му се обърне внимание, когато го боли или му е дискомфортно. Разпознава гласа на родителите си и му харесва да гледа лицата им, когато му говорят. Дори несъзнателно се опитва да повтори говорните движения. По време на кърмене не откъсва очи от майка си и старателно я проучва, запомняйки всяка нейна черта с наслада от близостта им. Издава звуци на задоволство, когато му е приятно. Може да прояви реакция към познати шумове от средата и в различни моменти да вокализира с А и О или да издава грухтящи и гърлени звуци.


Бебето на 2 и 3 месеца
Звуците, които издава бебето, започват да се обогатяват – гукане, цвъркане, звуци, наподобяващи грухтене, пискане. И заедно с това се повишава интересът му към движенията, които близките му извършват при говор. Проследава движенията на устните и това може да доведе до допълване на репертоара от гласни и поява на съгласни гърлени звукове, както и първото им съчетаване. Бебето все по-ясно започва да показва емоции в контакта си с близките хора или при тяхното отсъствие. И най-после се появява социалната усмивка (по-рано може да се наблюдава как се усмихва по време на сън, но това действие няма волеви характер), която възнаграждава техните грижи и е един от първите изрази на взаимност и общуване, както и начин за осъществяване на социален контакт. Лицевата експресия става все по-емоционална и разнообразна, а подкрепящото и стимулиращото родителско поведение кара бебето да вокализира още повече и да се радва на чуждото присъствие.


Бебето на 4 и 5 месеца

На тази възраст то започва да показва ясна реакция на радост, когато нещо го забавлява –да се смее и пищи весело – колкото повече го закачат, толкова повече радостни емоции показва. Звуковете, които можете да чуете от него, стават все повече – к, г, х, м, н, п, б, д. Все още не може да контролира техния изговор, а достига до тях случайно, под формата на звукова игра. Родителите могат да имитират това, което казва бебето, но то не може да имитира тях. Вече ясно долавя и настроенията в гласа и може да се разстрои, ако му говорите ядосано. За да прекарвате повече забавни весели моменти с бебето, можете да разглеждате заедно бебешки книжки, да играете с подходящи за тази възраст играчки и да започнете постепенно да обогатявате речника на мъничето. Затова често му повтаряйте думите, които искате да запомни – части от тялото, играчки, предмети от близкото му обкръжение и др. Бебето може да вокализира със съчетания от гласни и съгласни (започва т.нар. бъблене), като експериментира с височината на гласа и силата си.


Бебето на 6 и 7 месеца
Започва да разбира думи и прости фрази, възможно е да се обръща на името си. В този период интензивно се развива бъбленето – повтарянето на срички от съгласен и гласен звук. В случай че родителят реши да се включи в тази вокална игра, може да се получи „диалог" с бебето. То вече възнаграждава с радостни възгласи и усмивка само познатите му хора и се опитва да имитира някои от звуковете в разговор, като се опитва и да го започне, закачайки се. През седмия месец бърборенето на бебето става все по-продължително и с всички звукове, които вече е овладяло. Разбирането му се разширява особено придружавано от демонстрации. Вече знае и значението на думата „не". Става все по-любознателно и с интерес гледа действията на родителите си и се опитва да ги повтори.


Бебето на 8 и 9 месеца
То е все по-заинтересовано от действията на хората около себ си, затова е добре родителите да му обясняват какво правят, да назовават имената на предметите и да го въвеждат все повече и повече в езика. Разбира прости инструкции и можете да искате да ви подаде предмет, който познава („Дай топката."). А след като се е научило да вика в този месец, ще го чуете и да шепне, като с интерес се заслушва в гласа си. Научават се и някои социални жестове - като махане за чао и поклащане на главата. Може да прояви интерес към други бебета, ако се окаже в тяхното присъствие. Може да го чуете да казва две срички със сходна артикулация като „ма-ма" и „та-та" – помогнете му да свърже това, което е казало, със значението му, като посочите себе си или половинката си.


Бебето на 10 и 11 месеца
Разбира и следва прости инструкции, започва да свързва дума и действие, обогатяват се и жестовете, които използва – „Покажи колко си голям?", „На колко години си?", пляска за браво, използва активно посочването и др. С готовност демонстрира действия, за които го хвалят и е щастливо от одобрението на родителите. Опитва се да имитира срички, казани от тях в рамките на диалог. При някои мъници вече може да са се появили по-лесни бебешки думички. Те свързват думите с принадлежащите им обекти и търсят предмети и близки при запитване – така ясно показват, че са ги научили, и можем да очакваме да започнат да казва и имената за тях за в бъдеще. Бебето с удоволствие ще прекарва време с вас, докато му четете кратка история или разглеждате заедно книжка. След няколко повторения можете да му задавате и въпроси по илюстрациите и да търсите отговорите заедно.


Честит първи рожден ден!
Освен неразбираемите бебешки думи в речника на детето се появяват и първите му смислени и разбираеми такива. Разбирането му става все по-добро, пасивният речник - все по-богат, а скоро това ще се случи и с активния. Използвайте различни игри, за да учите думи, четете книжки и използвайте всички ежедневни дейности, за да разширите все повече езиковите умения на детето.
Първата година от живота на бебето е предизвикателство и начало на неговите емоционални преживявания, свързани с комуникацията и социалните му контакти. Плач, усмивки, гукане, бърборене и първи бебешки думички – това са все начини да се включи в социалната среда. То общува с всички възможни средства – допир, прегръдка, възклицания, срички и думи, за да влезе в контакт със своите близки, които полагат основите на общуването с него в семейството и го превръщат в равноправен комуникатор.

Симона Миланова,
логопед

Източник: www.moetobebe.net

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове