Бебето иска само да открива света на храната

Бебето иска само да открива света на храната - картинка 1

Стимулирайте това любопитство

1/Бебето изпитва желание да открива нови неща, сред които и храната, защото следва вътрешния си импулс да открива света. То иска да повтаря това, което правят останалите, има вродената способност да имитира израженията и поведението им и притежава естествена необходимост да се учи на самостоятелност. Неговото желание да изследва всяко нещо, включително яденето, не е диктувано от глад.

Като родители не трябва да правите нищо друго

освен да давате редовно възможност на детето си да експериментира с храната. Старайте се да правите това в спокойно обстановка и взимайки под внимание, че усвояването на уменията за ядене изисква време и търпение. Приемете и факта, че храненето е забавно и необходимо и бъдете уверени, че бебето ви знае много добре колко храна му е нужна. Знайте, че то е любопитно и му предлагайте да се храни здравословно и правилно, неговото любопитство не е глад, то просто се учи да яде стъпка по стъпка. Позволете му да го направи и ще видите, че с течение на времето вашето бебе ще се научи да се храни съвсем само.

Ще забележите също така,

че въвеждането на твърди храни е всъщност наистина „въвеждане” и бебето ви ще продължава да расте добре и само на кърма. До първата годинка е съвсем нормално ако детето получава 3/4 от храната си от майчиното мляко и 1/3 от други храни.

На практика това означава, че то ще има все още различни по брой кърмения

и междувременно ще се запознава и с твърдата храна. В изследванията си учените Илингуърт и Листер са достигнали до следните изводи за бебето: То започва да се учи да дъвче, след като може да хваща нещо и да го поставя в устата си. Може да му се предлага твърда храна, след като е дало признаци, че се учи да дъвче. Около шестия месец то е физически в състояние да дъвче.

Затова го вземайте в скута си, когато се храните или седите на масата,

а ако бебето ви вече седи само, може да го слагате и в неговото столче. Поставете наблизо храни, до които ще успее да достигне или ги оставете направо пред него, понякога може да му дадете да вземе нещо и от ръката ви.
Когато развитието му позволява и то е готово за това, бебето ви само ще поиска да се храни с различни неща.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове