Белащица посреща екоинспекция от столицата с протест (СНИМКИ)

Белащица посреща екоинспекция от столицата с протест (СНИМКИ) - картинка 1

Жители на селото принудиха шофьор на камион да слезе и да сложи платнище на товара си

 

Министерството на енергетиката, ще направи проверка на двете действащи кариери над пловдивското село Белащица днес.

Тя е предизвикана от множеството протести на жителите на пет села от Родопската яка в района, които са против разширяването на зоната на концесии за добив на инертни материали и от години се борят да спрат замърсяването на въздуха от добива на камъни, пише "Под тепето". Очаква се днес експертите да направят детайлна инспекция по искане на хората, след като от РИОСВ – Пловдив постоянно твърдят, че няма нарушения на екологичното законодателство.

Жителите на Белащица и околните села очакват екоинспекторите от столицата и междуведомствената комисия с поредния протест. Те са се разположили по обяд близо до кариерите и са разпънали транспаранти.

Междувременно протестиращите успяха да спрат камион, натоварен с камъни на излизане от кариерата, който не бе обезопасил товара с  изискуемото платнище. Хората принудиха шофьора да слезе и да опъни платното.

По-рано днес кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че на място ще изпрати свои заместник, но ако дойде някой министър, то той също ще се присъедини към комисията.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове