Белгиец осъди българския парламент и съда в Сливница да му платят близо 400 000 лв

Белгиец осъди българския парламент и съда в Сливница да му платят близо 400 000 лв - картинка 1

Народното събрание е допуснало нарушение с бездействието си от 2007 г. по хармонизиране на законодателството с това на ЕС

Белгиецът Октай Екици осъди Народното събрание и районния съд в Сливница да му платят обезщетение от 393 000 лева за допуснато от тях нарушение на правото на Европейския съюз (ЕС). Причината - преди 3 години чужденецът е бил осъден условно, че не е декларирал сумата на границата и парите му са били отнети в полза на държавата, съобщи правната медия "Лекс".


В решението си от миналата седмица съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) приема, че в случая е налице съществено нарушение на правото на ЕС, което е и в пряка причинно-следствена връзка с настъпилите вреди за белгийския гражданин.

Проблемът е в действалата до 25 октомври 2019 г. разпоредба на чл. 251, ал.2 от Наказателния кодекс (НК). Тя предвиждаше, че при недеклариране на суми над 10 000 евро при преминаване през външна граница на ЕС, освен затвор и глоба за нарушителя, парите му се отнемат в полза на държавата.

През януари 2019 г. Съдът на ЕС обяви, че българското законодателство противоречи на правото на ЕС и през октомври парламентът отмени разпоредбата по предложение на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Случаят на Октай Екици е от лятото на 2017 г. На 10 юли той влизал от Сърбия в България през "Калотина" и не декларирал, че пренася 200 950 евро. Веднага е бил задържан, а след само два дни съдът в Сливница одобрил споразумение между него и прокуратурата, с което той се признава за виновен и се съгласява на условна присъда от 5 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, а пренасяната сума се конфискува.

В хода на заведеното след това от Екици дело, съдът в Сливница е възразил, че към момента на одобряване на споразумението, определението на съда в Люксембург за противоречие между чл. 251, ал. 2 от НК и правото на ЕС не е било постановено.

Съдия Алексиева обаче отхвърля възражението, като пише, че правото на ЕС има предимство пред националното законодателство и съдът в Сливница е трябвало пряко да приложи правото на ЕС и да остави без приложение разпоредбата, която евентуално му противоречи, т.е. чл. 251, ал. 2 от НК.

"Ето защо съдът приема, че ответникът Районен съд - Сливница е нарушил задължението на националния съдия, натоварен в рамките на своята компетентност с прилагането на разпоредбите на правото на Съюза, да гарантира пълното действие на тези разпоредби, било като сам вземе решение да не приложи националната разпоредба на чл.251, ал.1 НК противоречаща на чл. 4, §2 и чл. 9, §1 от Регламент (ЕО) 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета, било като отправи преюдициално запитване с цел да разсее съмненията си във връзка с правилното тълкуване на правото на Съюза", се казва в решението на Софийския градски съд.

В него съдия Алексиева пише още, че Народното събрание също е допуснало нарушение с бездействието си от 2007 г. по хармонизиране на законодателството с това на ЕС.

Тя приема, че нарушението е и достатъчно съществено, тъй като е извършено от национален съд, чието решение не е подлежало на обжалване и той не е отправил преюдициално запитване до Люксембург, а е постановил акт, който противоречи на правото на ЕС.

Според съда нарушението на Народното събрание също е съществено, тъй като в случая държавата не е имала свобода да преценява каква да бъде правната ѝ уредба.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове