Белгия: Йодни таблетки срещу радиация за всички

Белгия: Йодни таблетки срещу радиация за всички - картинка 1

Разследването на терористичните мрежи в страната в последните месеци показа, че централите са потенциална мишена за атентат

Снимка: АР
Белгия: Йодни таблетки срещу радиация за всички - картинка 2

Реакторите в Доел са вече на 40 години. И ще работят до 2025.

Снимка: euobserver.com

Притеснения от ядрени аварии или тероризъм с "мръсни бомби" са в основата на решението на белгийското правителство

Всички белгийски жители ще получат безплатно йодни таблетки за предпазване от последиците при ядрена авария, се казва в изявление на министъра на здравеопазването Маги де Блок, цитирано от белгийските медии.

Подобни таблетки се раздават и в момента, но на хора, живеещи на 20 км от атомна централа. След промените хапчета ще получават и гражданите, живеещи в радиус от 100 км около ядрени съоръжения. Ще се отчита и наличието на централи в съседни държави, така че

всички в Белигия трябва да получат таблетки.

Хапчетата ще бъдат закупени от белгийската национална електрическа компания „Електрабел“.

Макар официалното обяснение да е свързано единствено с безопасността на построените през 70-те години на миналия век в две атомни централи с общо седем реактора, коментаторите споменават и опасността от тероризъм в страната.

euobserver.com

Реакторите в Доел са вече на 40 години. И ще работят до 2025.

Снимка: euobserver.com

Повечето от белгийските реактори днес са спрени заради открити пукнатини в обшивката и други притеснения, свързани със сигурността.

Разследването на терористичните мрежи в страната в последните месеци показа, че централите са потенциална мишена за атентат.

В дебат, състоял се в парламентарната комисия по здравеопазване, депутати отново са настояли Белгия да прекрати производството на ток от ядрени мощности. Част от народните представители смятат, че трябва да бъде отговорено положително на призива на Германия и Люксембург да не се включват спрените белгийски ядрени реактори.
Освен това, при разкриването на терористичната мрежа, действала на териториите на Белгия и Франция в последната година, на няколко пъти беше намекнато, че съществуват планова за атаки чрез т.нар. "мръсни бомби". Те представляват обикновен взрив, който не детонира ядрена реакция, но разпръсква в околността голямо количество радиоактивни вещества и причинява много човешки жертви. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове