Бенчо Бенчев вече е с призовка. Като обвиняем

Бенчо Бенчев вече е с призовка. Като обвиняем - картинка 1

Помогнал за укриването на Митьо Очите

Заместник-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, който бе върнат от Турция след задържането му заедно с Димитър Желязков-Митьо Очите, но в последствие пуснат, от днес е с призовка. В качеството му на обвиняем.

Това стана ясно от съобщение на Апелативната прокуратура в Бургас.

 

"Днес, 8 август, в Бургас е извършено редовно призоваване от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Бургас на Бенчо Бенчев за явяването му пред разследващия орган с цел привличането му към наказателна отговорност. Под надзора на Районна прокуратура Бургас се провежда разследване по досъдебно производство за това, че в периода от 2 август 2018 г. до 5 август 2018 г. в град Истанбул, Република Турция, е спомогнато на лице, извършило престъпление, да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление – престъпление по чл. 294 ал. І от НК.", пише в съобщението.

 

Наказателният кодекс предвижда в тези случаи на помощ за укриване на издирвано лице наказанието да е до 5 години лишаване от свобода, ако съдът намери обвиняемия за виновен. Наказатието на обвиняемия по този член обаче не може да е по-високо от това на човека, комуто е помогнато да избегне наказателно преследване. 

"Разследването на делото се провежда от следователи при Окръжен Следствен Отдел при Окръжна прокуратура-Бургас, под надзора на екип от прокурори при Районна прокуратура-Бургас. По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и такива пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Република Турция и Република Гърция, изискани са справки от ГКПП, предприети са и други, относими към предмета на разследване, процесуални действия", казват още от държавното обвинение.

Бенчев, който е избран за общински съветник в Бургас от листата на БСП, но не е партиен член, бе задържан в акцията срещу Митьо Очите в Истанбул. Преди ден той бе изключен от групата на социалистите в местния парламент

Бяха задържани и още няколко лица, сред които и бившия депутат от ДПС Несрин Узун.

Двамата цитирани имат общ бизнес, а Бенчев е и съдружник във фирмата "Аркус Секюрити", в която е работил и самия Димитър Желязков.

Митьо Очите още е в Турция и чака дело за екстрадиция. В акцията срещу групата на Очите се издирва към момента друг общински съветник - Пейко Янков от Несебър, син на убития преди години председател на Общинския съвет в курортния град Димитър Янков.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове