Берлинската болница: Навални е отровен

Берлинската болница: Навални е отровен - картинка 1

Данните сочат интоксикация с вещество от групата на инхибиторите холинестерази

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова руските власти за прозрачно разследване на обстоятелствата около отравянето на Алексей Навални. Това се казва в съвместно изявление на Меркел и министъра на външните работи Хайко Майс.

"Като се има пред вид, че Навални има ключова роля в руската политическа опозиция, настояваме на незабавно да се разследват обстоятелствата на това престъпление до най-малкия детайл, и това трябва да стане максимално прозрачно. Виновните трябва да бъдат открити и подведени под отговорност", се казва в изявлението. Меркел изразява надежда, че Навални ще може да се възстанови.

Берлинската болница "Шарите" съобщи на сайта си, че руският опозиционер Алексей Навални е отровен.

"Клиничните данни сочат интоксикация с вещество от групата на инхибиторите холинестерази. Конкретното вещество все още не е известно", заявява клиниката. Уточнява се, че заринът и новичок са от същата група.

За да се изясни веществото, е назначен още един обширен анализ, но действието на отровата в организма е изяснено с няколко независими изследвания. Като антидот лекарите са предписали атропин. Прогнозата за състоянието му остава неопределена, лекарите не изключват дългосрочни последствия, особено за нервната система. Според съобщението пациентът е поставен в изкуствена кома. Преди това болницата в Омск, където Навални бе закаран по спешност, съобщи, че не е открита отрова, а само следи от кофеин и алкохол.

Щефен Зайберт, говорителят на Меркел, каза по-рано вчера пред АФП, че Навални, който се намира в берлинската болница "Шарите", най-вероятно е отровен.

Навални ще оцелее след предполагаемото отравяне, но ще е „извън строя“ в продължение на месеци, заяви активистът Яка Бизил - основател на фондацията „Кино за мир“.

Като "атака с отрова" определи в интервю за таблоида „Билд“ случилото се с Навални активистът, чиято фондация транспортира със специален самолет руският опозиционер: от Омск в Берлин. Там той беше настанен в болницата „Шарите“, откъдето обаче не са коментирали още състоянието му.

„Не познавам лично Навални - нямам общо с него. „Кино за мир“ също няма общо с руската политика! Това беше молба от хуманитарен характер, на която откликнахме. Организирахме полета и за щастие, след някои пречки, нещата се получиха и пациентът пристигна безопасно в Берлин“, каза пред Франс прес в събота активистът. А пред „Билд“ потвърди, че Навални е понесъл въпросния полет добре.

Но това не променя, „тревожната като цяло ситуация“, добави Яка Бизил. Според него, ако опозиционерът се възстанови, „той ще е извън политическата сцена най-малко два месеца“.

Миналия четвъртък сутринта шефът на руския Фонд за борба с корупцията се почувства зле на борда на самолет, летящ от Томск за Москва. Машината спешно кацна в Омск, след което Навални бе хоспитализиран. Състоянието му бе оценено като тежко.

Омските лекари не открили отрови и следи от тяхното присъствие в анализите на пациента. Основната работна диагноза е метаболитно разстройство, което причинява рязък спад на кръвната захар.

Частен самолет откара Навални и съпругата му Юлия в германската столица.

Московски съд прекрати днес дело за клевета срещу Навални, след като адвокатката му обясни, че е в кома в германска болница и затова не може да се яви лично. Той имаше мярка за неотклонение и прокуратурата настояваше делото само да се отложи, като преди това се поиска от болницата в Омск неговата диагноза. Първоначално съдът отсрочи делото за 14 септември, но после го прекрати.

Навални бе даден на съд, защото 94-годишен ветеран от войната се почувствал обиден от негова публикация в блога му. Тя съдържала негативна оценка към предаване на телеканала Russia Today за одобрението, което обществени дейци дали на новата конституция на Русия. Името на ветерана Игнат Артьоменко не било споменато, но след като прочел коментара на Навални, здравето му се влошило, получил сърдечни проблеми на нервна почва и няколко пъти близки викали бърза помощ за него.

Наказателният кодекс на Русия не предвижда лишаване от свобода за клевета, но постановява глоба до 1 млн. рубли или 240 часа общественополезен труд ( измитане на улици, почистване на гробища и пр.)

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове